Monofilament Misina 60 yıldır satılan naylon bazlı misina çeşididir. İlk olarak monofilament Türkçede tek filament anlamına gelir. Üretim sonunda tek bir filament elde edilse bile monofilament üretimi son derece karma karışık ve uzun bir süreçten geçer. Farklı moleküler bileşimlere sahip pek çok naylon bazlı polimerin eritilmesi ve karıştırılması ile ve daha sonra ortaya çıkan polimerin ekstruder ile çekilmesi ile oluşur. Mono misinalar suyu çeker ve yavaş batan bir yapıya sahiptirler.
Avantajları
1-Kullanış Yaygınlığı: Monofilament misina en çok kullanılan ve pek çok farklı renk, farklı ağırlık çekerinde misina türüdür.
2-Fiyatı: İp ve flourocarbon misinalara göre daha hesaplı ve ucuzdur.
3-Esnek Yapısı: Mono misinalar şoku absorve etmek için esner bu ise pek çok avcılık için bir avantajdır. Özellikle takılma esnasında takımı kurtarmayı kolaylaştırır.
4-Aşınmaya Karşı Direnci: Kayalık alanlarda aşınma konusunda dayanıklıdır.
5-Sarım Kolaylığı: Mono misinalar yuvarlak yapısı sayesinde makaraya kolay sarılır.
6-Kolay Düğüm Tutma Özelliği: Monofilament misinalar genel olarak esnek ve yumuşak olduklarından dolayı kolay düğüm atılabilir yapıya sahiptir.
7-Geniş Renk Seçeneği: Pek çok renkte ürün mevcuttur. Fakat en çok şeffaf ve mavi renkler tercih edilir, bunun sebebi suda daha az görünmesidir.
Dezavantajları
1-Düşük Çeker Değeri: Monofilament misinalar aynı kalınlıktaki ip misinalara nazaran çok daha düşük çeker değerine sahiptir. Yüksek çeker gerektiren avcılıklarda misinayı kalın kullanmak gerekmektedir. Fakat bu iki temel probleme yol açar; İlk olarak misina kalınlaştıkça balık tarafından kolay görünür bir hale gelir. İkincisi ise misina kalınlaştıkça olta makinesine sarabileceğimiz misinanın metrajı azalır.
2-Kolay Deformasyona Uğraması: Monofilament misinalar suyu çeker. Naylon suyu çeken bir malzemedir. Bu nedenle uzun süre suya maruz kaldığında kopmaya başlar. Örneğin mono misinayı 24 saat suda tutarsak doyum noktasına ulaşır ve kopmaya başlar.
3-Güneş Işığına(UltraViyole Işınlarına) Karşı Dayanıksız: Naylondan üretildiği için zamanla güneş ışığı yüzünden kolayca deforme olur.
Hangi yemler ve avlanma teknikleri ile Monofilament misina kullanılır?
1.Derin dalar Crankbait sahteler
2.Su üstü popping sahteler
3.Jigheadler (Top Kafa Modeller)
4.Sığ dalan Crankbait sahteler
Monofilament Misina’nın Tarihi
DuPont firmasının 1938 yılında yün, pamuk ya da ipeğe nazaran çok daha dayanıklı ve de güçlü olan yeni sentetik süper polimer gurubundan oluşan naylon malzemeyi bulduğunu açıklaması ile birlikte monofilament misina icat edilmiş oldu. 1939 yılındaysa ticari olarak mono misina üretimi başladı. Fakat 1958 yılına kadar genel kullanılan misina tipi halen Dacron ip misina idi. Ancak 1958 yılında DuPont firması daha ince ve pek çok balıkçılık tekniği ile uyumlu olan Stren modeli ile özellikle yeni üretilmeye başlayan spin ve spincasting makineleri ile birlikte balıkçıların dikkatini çekti.