İnek Burunlu Vatoz

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
İnek Burunlu Vatoz
İnek Burunlu Vatoz

İnek Burunlu Vatoz Hakkında Bilgiler

İnek Burunlu Vatoz; köpek balıkları ile birlikte chondrichthyes sınıfında yer alan bir balık türüdür. Öz kedi balığıgiller (rajidae) familyasına aittir. Avrupa’nın sığ deniz sularında, Marmara ve Karadeniz de görülmektedirler. Vatozların vücut tipleri yassı bir biçimdedir. Sırtları çivili ve beneklidir. Genellikle kendilerini kuma gömerler. Vatoz balıklarının boyları ortalama erkeklerde 75 santimetreyken, dişi vatozlarda ise 1,30 cm arası uzunluklarda değişmektedir. 180 civarı vatoz türlerine rastlanmıştır. Genellikle Küçük kabuklular ve küçük balıklarla beslenmektedirler. Vatoz balıklarının yumurtası zarımsı bir kabukla kaplı olup zeminlere tutunabilmek için ipliksi uzantıları bulunmaktadır. Vatoz balığı bir dip balığıdır. Etinin lezzetli olmadığı bilinir.

İnek Burunlu Vatoz
İnek Burunlu Vatoz

Bu vatozun bilimsel adı Rhinoptera Bonasus’tur. Kıkırdaklı ve zehirli bir balık türüdür. Boy uzunlukları 130 cm, ağırlıkları 15-20 kg’dır. vatoz balıkları, 13-18 yıllık bir yaşam sürmektedir. İnek burunlu vatozlar büyük kalabalıklarla birlikte uzak mesafelere göç edebilmektedirler. Çok iyi yüzücüdürler. Bazı vatoz türlerinin iğnelerinde zehir olduğu bilinir. Fakat biraz çekingen balıklar kategorisinde oldukları için tehlikeli sınıfında değerlendirmiyoruz. Genel olarak açık denizlerde yaşamaktadırlar. İstiridye, ıstakoz, yengeç, büyük salyangozla beslenmektedirler. İnek burunlu vatozlar daha çok tropikal bölgelerde 0-25 mm arası derinliklerde yaşamaktadırlar. Kabuklu besinlerde kabuklarını ezmiş şekilde yumuşak olan tarafların etlerini yemektedirler. Güçlü çeneleri ve dişleri vardır. Bu sayede çok rahat kabukları ezebilirler. Batı Atlantik, Panama ve Ege bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler. İnek burunlu vatozların yapısı sakindir.

Bu balık türlerini Türkiye’de bulunan birçok akvaryum sayesinde yakından görme olanağına sahibiz. Dünyanın en şirin canlıları arasında yer almaktadır.

İnek Burunlu Vatoz

Diğer balıkları incelemek için Balık Türleri kategorimizi ziyaret ediniz

Mağaza
Instagram

Bu Gönderiyi Paylaş
Leave a comment

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz