Jig nedir? Jigging nedir?
Jigging Tekniği ile Balık Avı (Seğirtme Tekniği)

Türkçede seğirtme olarak geçen jigging tekniği tekne veya bottan yapılan bir balık avlama yönetimdir. Bu yöntemin detaylarına geçmeden evvel kıyıdan balık avlama teknikleri arasındaki shore jigging yöntemi ile karıştırılmaması konusunda uyarıda bulunmak gerekir.
Jigging Polinezyalı balıkçılar tarafında bulunmuş, Japon balıkçı Yoichi Mogi tarafından yeniden ele alınıp gözden geçirilip düzenlenmiştir… yani yeni bir avlanma tekniğidir diyebiliriz. Bu yönteme adını veren jig; metal bir yapay balık türüdür. Temel amaç jiginizi denizin dibine indirip belli bir hız ritmi ile sarım yaparak dipte veya orta suda bulunan balıkları oltalamaktır. Jigging yöntemiyle; sinarit, sarıkuyruk, akya, orkinos ve orfoz gibi büyük balıkları yakalayabiliriz. Polinezya: Büyük Okyanus'taki üç büyük ada öbeğinden birine verilen ad. Hawaii, Paskalya Adası ve Yeni Zelanda arasındaki üçgen biçiminde alana dağılmış olan Polinezya Adaları'nın yüzölçümü 294.000 km²'dir.

Jigging Horizontal (yatay) ve Vertical (dikey) Jigging olmak üzere 2 temel tekniğe ayrılır. Bu teknikleri merak ediyorsanız aşağıdaki başlıktan devam edebilirsiniz.
Dikey Seğirtme (Vetical Jigging)
Dikey seğirtme yöntemiyle genel itibarı ile jigi tekneden serbest düşüşe bırakarak denizin dibine inmesini beklemektir. Dikey seğirtme anında öncelikle jigin denizin dibine inmesini bekleriz. Jig dibe indikten sonra türlü sarım hızları ve çeşitli olta aksiyonları vererek jigi, yukarıya (yüzeye) doğru 10-20 metre çekerek tekrar dibe inmesini sağlarız. Bu en temel dikey seğirtme (Vetical Jigging) tekniğidir. Dikey seğirtme yaparken kullanabileceğimiz iki temel jig kamışı tipi vardır. Uzun saplı ve kısa saplı jig kamışları. Uzun saplı jig kamışları mücadele kemerleri ile kullanıma uygunken, kısa saplı jig kamışları ise koltuk altı kullanımına uygundur.
Yatay Seğirtme (Horizontal Jigging)
Yatay seğirtme (Horizontal Jigging) yaparken jigimizi tekneden açığa veya kıyıya doğru ileri atarız. Jigi serbest düşmeye bıraktıktan sonra ise çeşitli sarım hızları ve kamış aksiyonları vererek jigi yukarıya (yüzeye) doğru 15-20 metre çekerek tekrar serbest düşmeye bırakırız. Belli bir süre bu işlemi uyguladıktan sonra jigi tekneye alarak aynı işlemi tekrarlarız. Yatay seğirtme yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun faklı derinliklerini taramaktır.
Jig için kullanılan sahte yemler
Jig avı için Sardine görünümlü sahte balık yemi. Jig avı için renkli sahte balık yemi. Jig avı için renkli sahte balık yemi.
Jigging (Dikey Seğirtme) – Avantaj ve Dezavantajları
Avantajlar
- Kolay bir teknik. Yapmanız gereken tek şey jigi denize bırakarak dibe inmesini sağlamaktır.
- Balık bulucu veya sonar cihazınız varsa dikey seğirtme yöntemi ile balığı gördüğünüz noktaya jigi indirmek daha kolaydır.
- Balık sürüsü veya balık teknenizin altında belli bir vakit yer değiştirmeden beklerse balığı yakalama şansınız çok fazladır.
- Sabit veya hareketli olarak dikey seğirtme (jigging vertical) yapılabilir.
- Zorlu ve sert koşullarda dahi kullanıma en uygun tekniktir.
Dezavantajlar
- Balıklar hareketli olduğundan dolayı balığın teknenin altından uzaklaşmış olma durumu vardır.
- Balıklar genellikle hareketli oldukları dönemlerde denizin yüzeyine daha yakın yüzerler. Balıkların tekneden ürküp bu dönemlerde teknenin altında durmaması ihtimali yüksektir.
- Özellikle jige serbest düşüş anında balık vurursa, balığı kaçırma şansınız yüksektir.
- Dikey seğirtme (jigging vertical) için daha ağır jigler kullanılır. Buda jigin dibe daha hızlı inmesi ve daha az su taraması ve daha az avcılık demektir.
Jigging (Yatay Seğirtme) – Avantaj ve Dezavantajları
Avantajlar
- Yatay seğirtme (Jigging Horizontal) avcılığında jig ile etkileşiminiz daha yüksektir. İyi bir jig takımı ile balığı kaçırma şansınız yok denecek kadar azdır.
- Daha hafif jigler ile avlanıldığından dolayı avcılık ve suyu tarama süresi artar.
- Avlanma merası teknenin altı ile sınırlı olmadığından dolayı daha geniştir.
- Jige aksiyon vermek daha kolaydır. Buda daha verimli avcılık imkanı sağlar.
Dezavantajlar
- Balığın bulunduğu yeri tespit etmesi zordur.
- Zorlu ve rüzgarlı hava şartlarında yatay jigging (Jigging Horiztonal) yapmak imkansızdır diyebiliriz.
- Atış ile ilgili dolanma gibi sorunlar çıkabilir.
- Rüzgarlı havalar sizi daha ağır jigler kullanmaya zorlar. Rüzgarlı havada yaptığınız atış nedeniyle oluşan misina boşluğu balık oltaya vurduğunda balığı hissetme ihtimalinizi azaltır. Bunun gibi durumlarda kamışın ucunu denizin yüzeyine yaklaştırmak gerekir.