Müsilaj Zararlı Değil Diyebilir Miyiz? Müsilaj Yenir Mi?

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Deniz Salyası Müsilaj Zararlı Mı
Deniz Salyası Müsilaj Zararlı Mı

Deniz Salyası (Müsilaj) Zararlı Mı?

Günlerdir Marmara Denizi’nin yaşam mücadelesi verdiği mukus tabakasının kendisi, eğer kontrolsüz bir şekilde çoğalmasaydı, aslında zararlı değildir; tam tersine müsilaj, düzgünce toplandığı ve işlendiği durumda insanlar tarafından yenerek tüketilebilen bir maddedir!

Örneğin “marshmallow” gibi ürünler, geleneksel olarak Althaea officinalis gibi bitkilerin müsilaj salgılarından üretilmektedir ve Kuzey Amerika’da yaşayan Ulmus rubra ağacının müsilaj salgısı demülsent (mukus bastırıcı) ve öksürük şurubu yapımında kullanılmıştır. Benzer şekilde, suyla karıştırılan deniz salyası, zamk olarak (özellikle de posta pulları ve zarflarının yapışkanlarında) kullanılabilir.

Fitoplanktonların Deniz Salyası İle İlişkisi ve Önemi

Fitoplankton Nedir?
Fitoplanktonlar, plankton topluluğunun ototrof bileşenleri ve okyanus, deniz ile tatlı su ekosistemlerinin anahtar faktörlerinden biridir. Dünyadaki oksijen kaynağının büyük kısmı bu canlılar tarafından üretilir.

Normalde bir ekosistemde fitoplankton sayısı, fitoplanktonların erişebildiği besinler ve onları tüketen hayvanların sağlığı ile dengelenmiş haldedir; dolayısıyla deniz içerisinde müsilaj çoğu zaman gözle görülebilecek boyutlarda değildir. Ancak aşırı avlanma, deniz kirliliği, küresel ısınma gibi faktörler deniz ekosistemini bozduğunda, fitoplanktonların sayısı hızlanarak artabilir ve aşırı fitoplankton üretimi, bu mikroorganizmaların vücudunu kaplayan salgının miktarının da aşırı yükselmesine neden olur ve deniz yüzeyinin, hatta yüzeyin onlarca metre altına kadar bu salgıyla kaplanmasına neden olabilir. Bu, deniz ve okyanus yaşantısı için ölümcül olabilir; çünkü denizlerdeki oksijen oranlarını düşürür, Güneş ışınlarının denizin derinliklerine ulaşmasını engeller ve ekosistemin daha da bozulmasına neden olur.

Bu abartılı fitoplankton büyümesine sebep olan şey, özünde, deniz ekosisteminin dengesinin bozulmasıdır. Özellikle de küresel ısınmaya bağlı olarak deniz sıcaklıklarının normalin üzerinde daha uzun kalması, denizde bulunan besin miktarlarının artması ve hava olayları bakımından kısmen sakin geçen günler, deniz yüzeyinde bu tabakanın birikmesine neden olabilir.

Müsilaj Faydaları

  • İçeriğindeki lif sayesinde kabızlığa iyi gelir
  • Toksinlerin yok edilmesine yardımcı olur
  • Kandaki şeker seviyelerini dengeler

Kaynak

  • Evrim Ağacı, Instagram

Bu Gönderiyi Paylaş
1 Comment
  • zaten lağım normalde yenir arkadaşlar : ) bu güne kadar işini bilenler hem yedi hem sattı milyoner oldu bi biz kerizmişiz yemedik ..

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz