Deniz Salyası (Müsilaj) Nedir? Müsilaj Neden Oluşur?

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Deniz Salyası Nedir
Deniz Salyası Nedir

Deniz Salyası Hakkında Bilgiler

Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi’nin her bir yanını kaplayan ve denize kıyısı olan birçok bölgede görülen deniz salyası (müsilaj) gerek görüntüsü gerekse kokusuyla insanlarımıza zorluklar yaşatıyor. Atık sularının geçmiş yıllardan beri derin deşarj yönetimiyle Marmara Denizi’ne akıtılması ile beraber, deniz ortamında oluşan mikroorganizmalar yüksek artış gösterdi ve deniz tabanına yayıldı. Ayrıca deniz salyasının oluşumunda küresel ısınmanın da etkili olduğu bilinmekte. Evet o halde, Deniz Salyası Nedir? Müsilaj nasıl ve ne zaman gider? Tüm detaylar yazımızda…

Deniz Salyası (Müsilaj) Nedir?

Müsilaj (Deniz Salyası), hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilmekte olan; kalın, yapışkan bir madde olarak tanımlanır. Yapışkan ve sümüksü bir yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesiyle birlikte artan bakteriler sonucunda oluşmaktadır.

Müsilaj özellikle balıkçıların kabusu haline gelmiştir. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, gıdaların ve suların depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve de zar kalınlaşmasında büyük role sahiptir. Keten tohumları ve kaktüsler (sükulentler de), özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

Deniz Salyası
Fotoğraf: Taner Ersöz

Deniz suyunun sıcaklanmasından kaynaklı yükselme ve dalga olmaksızın denizlerin durgunlaşması sonucu deniz salyası ortaya çıkıyor. Ayrıyeten çevre kirliliğinin denizlere yansıması, denizlerdeki kirliliğin ve atıkların çoğalması deniz salyasının oluşmasına neden olan Fitoplanktonların da hızla çoğalmasına sebep oluyor. Marmara Denizi’ndeki bu ürkütücü görüntünün sebebi olan müsilajda denizin durgunluğu ve deniz suyu sıcaklığı kadar denizlerin
kirliliğinin de büyük payı var.

Deniz Salyası Nasıl Gider?

Bilim adamları ve uzmanlara göre deniz salyasının ne zaman yok olacağı, cevapsız bir soru.

Zira Profesör Sarı “Ekosistemlerde pazarlık olmaz” diyor ve ekliyor: “Ekosistemlerin dengesi milyonlarca yılda oluşmuştur. Biz sürekli atıklarımızı Marmara Denizi’ne yükleye yükleye bu dengeyi değiştirdik. Yeni bir denge oluşmaya çalışıyor, o yüzden kısa vadede şöyle böyle olacak diyemiyoruz. Önümüzdeki günlerde Karadeniz’den gelecek yüksek akıntı sirkülasyonu değiştirirse 3 tetikleyiciden bir tanesi kırılmış olacak, o zaman biraz azalabilir. Ama aşağısı 30 metreye kadar dolu. Bu korkutucu.

Profesör Sarı

Deniz salyalarının gitmesi için müsilajın mevsimsel geçiş sürecini tamamlaması ve deniz suyunun da yeterli sıcaklığa ulaşması gerekmektedir. Ortak görüşlerden birine bakınca da bir mucize beklemek “yanlış olabilir”.

Bu Gönderiyi Paylaş
1 Comment

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz