Sargos balığı hakkında genel bilgilere sahip olmanız yapacağınız sargoz avı hakkında olumlu sonuçlar doğuracaktır. Öncelikle “Sargoz Balığı (Diplodus Sargus)” başlığındaki yazımızı okumak isterseniz bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Genel Bilgiler 📜
Sargoz balığı denizlerin en çekingen ve en kurnaz canlılarından biridir. Kendilerini tehdit altında hissederlerse kayalık yapıların ardına saklanırlar. Bulunduğunuz merada sargoz var ise onları ürkütmemek adına doğal olmayan sesler çıkartmamalısınız, çünkü bu balığı yakalamak biraz zordur, sebebi ise çekingen tavırlarıyla her yeme hemen atlamazlar, kaldı ki bazı mevsimlerde de yem ile oynar ve yemeden gidebilir. Yumurta bırakma döneminden sonra yemlere karşı isteği artar, bu dönemler; Nisan Ayı başlarıyla Ağustos Ayı sonlarına doğrudur. Kurnaz yapıya sahip sargos balığı gece vakitlerinde daha iyi bir av verimi sunar. Gündüz vakitlerinde yapacağınız av verimi ise şans ve doğru iğne takımı ile orantılıdır.
Kıyıdan Sargoz Balığı Avı 🐟
Sargoz Nerelerde Bulunur? 🗺
Sargozun kayalık alanları, iskele kenarları, dalgalı deniz zamanlarını ve liman gibi yerleri sevdiğini göz önünde bulundurursak ona göre olta takımları yapmamız gerektiği akla gelir.
Sargoz İğne Takımı – Kıyı 🌟
Kıyıdan sargoz avı yaparken seçeceğiniz iğne takımı “tek iğneli gezer kurşun” bir diğer deyişle “çipura gezer” olarak nitelendirdiğimiz takım olursa eğer, sargoz balığını yakalama şansınızı arttıracaktır. Ek olarak bu takımla yapacağınız av, size; çipura, levrek ve granyöz gibi balıkların vurmasıyla sürpriz yapabilir.
Kıyıdan Sargoz Balığı Avı Nasıl Yapılır? 🎣
- Kayalık bir meraya gidilir.
- Olta malzemeleri ava hazır hale getirilir.
- Sargoz balığı için hazırlanan iğne takımlarına kullanacağınız yem takılır.
- Oltayı kıyının 5 ila 10 metre ilerisine atıp bir süre beklenir.
- (Vuruş yoksa ufak aksiyonlarla balığın dikkati yem üzerine çekilir.)
- Vuruş anı gerçekleştiğinde iyi bir tasmalama yöntemiyle balığın iğneye tam bir şekilde oturması sağlanır.
- (Eğer ki sargoz ufak vuruşlar yapıyorsa kesinlikle hemen tasmalamayın, balığın iğnedeki yeme güvenip asılmasını bekleyin.)
- Ve son olarak makara sarma işlemi boşluk verilmeden devam edilir, sudan çıktığı anda ise kıyıya çekilir, iğneden çıkartılır, su dolu kovaya konulur. Akşama da tavada afiyetle yenir 😊
Tekneden Sargoz Balığı Avı ⛵
Tekneden sargoz avı yapmak için mera bulma konusunda tamamen şansınız balık buluculara kalmıştır. Yani kayalık dipleri tarayabilen bir balık bulucuya sahipseniz şanslısınız demektir. Çünkü daha önce anlattığımız gibi sargoz türü balıklar kayalık diplerde yaşamaktadır.
- Kayalık, mercanlık dip yapısına sahip bir meraya gidilir.
- Kamış seti veya olta kasnağına sargoz avı için özel yapılmış iğne takımı bağlanır.
- Ağırlıklar (Kurşun) bölgeye ve akıntıya göre uygun olarak seçilir. İğne takımına eklenir.
- İğneye balık yemi sağlam bir şekilde takılır. (İğne gözükmemeli ve parlamamalı)
- Bulunduğunuz meraya olta bırakılır.
- Vuruş anı gerçekleştiğinde iyi bir tasmalama yöntemiyle balığın iğneye tam bir şekilde oturması sağlanır.
- (Eğer ki sargoz ufak vuruşlar yapıyorsa kesinlikle hemen tasmalamayın, balığın iğnedeki yeme güvenip asılmasını bekleyin.)
- Ve son olarak iğnede olan balık makara sarma işlemi boşluk verilmeden devam ettirilir, sudan çıktığı anda ise hemen tekneye alınmalıdır çünkü iğne balığın ağzını yırtabilir ve balık tekrar suya kavuşabilir.
İpucu: Tekneden sargoz avı yaparken misinayı elinizde tutmanız en iyi verimi sağlayacaktır. Çünkü ince vuruşları daha iyi hissedeceksiniz. Sürpriz olarak karagöz ve çipura gibi balıklar da iğneye vurabilir.
Sargoz İğne Takımı – Tekne 🌟
Tekneden sargoz avı yaparken seçeceğiniz iğne takımı neredeyse diğer avlarda kullandığımız takımlardan pek farklı değildir diyebiliriz. 3’lü, tek iğneli gezer veya yılan dili gibi takımları kullanabilirsiniz. Tabii ki her bölgenin ayrı avlanma yöntemi bulunduğunu varsayarsak takım çeşitleri değişebilir.
Örnek iğne takımı:
Sargoz Hangi Yeme Gelir? 🦐
- Sülünez
- Çimçim
- Karides
- Midye
- Tekne
- Mamun
- Sübye
İpucu: Yumuşakça olan bir balık yemi kullanacaksanız yem ipi ile sağlamlaştırmanız yapacağınız avın verimini arttıracaktır.