Balık bulucu nedir? Tipleri nelerdir? Hangi marka tercih edilir? Satın almadan önce bu yazımızı mutlaka okuyunuz…
Balık bulucular, teknecilerin; denizin altında ne olduğunu grafik olarak temsilini yansıtarak görmelerini sağlar. Aşağıdaki balıkların varlığını ve yokluğunu kolay bir şekilde gösterir. Güzel bir Fish finder (balık bulucu) seçmek istiyorsanız birimlerinin türünü düşünmelisiniz.
Hangi birimler? Derseniz eğer;
• GPS bulunması
• Tekne çapında bir ağın parçası olabilir
• Balık bulucunun tarayacağı bölge boyutu
• Ekranın kaliteli çözünürlüğü
• Ne kadar iletim gücüne ihtiyacınız var, buna göre seçim yapabilir,
veya iç frekansta hangi frekansların en mükemmel sonucu alacağını düşünmelisiniz
Balık tuttuğunuz kıyı veya derin deniz bölgesinde nasıl sonuç almak istersiniz?
Balık bulucu tipleri için üç seçenek var;
Farklı işlevlere sahip olmayan bağımsız balık bulucular, bir harita çizer kombinasyon içeren ürünleri ve bir veya daha fazla çok işlevli ekran aracılığıyla görüntülenebilir. Potansiyel işlevlerin bulunduğu smorgasbord yani çok çeşitlilik sunan tamamen GPS ağına mevcut bağlı sistemlerdir.
Kombine balık bulucu (fish finder) / harita çizicisi: Birleştirilmiş harita birimleri eklenmiş sistemlerdir. Orta boyutlarda tekneleri olanlar için mantıklı balık bulucudurlar. Balıkçılık alanlarına navigasyon amacıyla GPS kullanırız, bu tip cihazlarla hem bölünmüş ekranda haritayı görüntüleyebilir hem de sadece balık bulucu haritayı görüntüleyebilirsiniz. Balık bulucu Siyah kutu modülleriyle , ses modülleri, bir dönüştürücünün kurulmasıyla birçok grafik oluşturabilir birleşik birimler halinde görüntüleyebilirler.
Ağa bağlı sistem: Bu sistemler genellikle büyük deniz araçlarında kullanılan sistemlerdir. Ağa bütünsel bağlı sistemler genellikle radar, raster ve vektör GPS grafikleri, video ve SiriusXM uydu seslendiricisi gibi çok çeşitli veri kaynaklarını desteklerler. Bir çoğunda Bluetooth / WiFi’ye izin verir ve bunları iPhone veya Android akıllı telefonunuzdan kontrol etmenize olanak sağlar. Bu tür balık bulucular, genellikle harici bir “kara kutu” modülüne sahiptir ve de bu veri kaynaklarından sadece birisidir. Çoklu görüntüleme ağ sistemlerine sahip bu sistemler orta büyüklükte veya büyük gemiler için muhteşem sonuçlar verir.
Balıklar, Ekranda Neden Bumerang veya Yay Olarak Görünür?
Yukarıdaki görsellerden anlaşılacağı üzere; her bir ok işareti bir ses dalgası olarak düşünüldüğünde, her bir ses dalgasının dönüştürücüye ulaşma hızı, aldığı yol açısından farklı olacaktır. Dalgaların bu şekilde ulaşmasının asıl sebebi dönüştürücülerin konik olarak ses dalgalarını iletmesidir. Yani; ister teknenin hareketi, ister balıkların hareketi balığın yay, bumerang şeklinde gösterir. Bu örnek için bu durum böyleyken, balık ve tekne hareketi şayet aynı yönde ve benzer hızdaysa bu yay daha çok düz bir çizgi şeklinde görünecektir. Not: Balığın büyüklüğünü, bu yayın uzunluğu değil, genişliği belli eder.
Cihaz ekranında gördüklerinizi nasıl anlarsınız?
Furuno TZTouch 2 adlı bir cihazın ekran görüntüsü.
Bölünmüş ekranlarda en soldaki yüksek frekans bir görüntünün yakınlaştırılmış durumu (Bottom Zoom), onun sağında yüksek frekans görüntünün kendisi (HF) ve sağ tarafta GPS Map görünmektedir.
Görseldeki numaralandırmaları aşağıya liste şeklinde sırasıyla yazacağız;
- Balık sürüsü
- Aşağı indirilen ip veya yem
- Scope olarak bilinen, en önemli ekran. Eğer scope ekranında balık çizgisini görmeye devam ediyorsanız, balığın tam üstünde bulunuyorsunuz demektir.
- Derinlik göstergesi. Ekranın sol alt kısmında da denizin derinliği gösterilmektedir.
- Zemin yapısı. Sarı gösterilen yer kumu ifade eder, koyu gri çamur bölge anlamına gelir. Kaya ve çakıl bir zemin burada görünmüyor.
- Verilen aksiyonun balığın ilgisini çektiği görülüyor, balık takipte.
- Dibe inen ip veyahut jigin peşinde birkaç balık.
Balığı nerede aramalıyım?
Balıklar özellikle yaşam alanlarına göre aranmalıdır. Örnek olarak, beyaz lagos çamur içinde bulunabilirken, aynı zeminde bolca balon balığı ile uğraş verebilirsiniz. Ancak predatörlerin bir çoğu, reef olarak isimlendirilen sıra kayalarda ve yükselti ya da düşüşlerin sona erdiği bölgelerde (tepe ve çukurlar) bulunmayı severler. Böylece hem yem sürülerine daha yakın dururlar hem de akıntıdan yararlanarak avcılık başarılarını arttırırlar.