Sargoz Balığı Nedir?
Sargoz Balığı ülkemizde Sargos, Baltabaş veya Ak Karagöz olarak bilinir. Bu balığın bilimsel adı ise Diplodus sargus’tur. Ege, Akdeniz, Marmara ve nadiren Karadeniz bölgesinde yaşam alanları bulunmaktadır. Ek olarak; Madeira, Kanarya Adaları, Biskay Körfezi, Güney Afrika gibi bölgelerde de bulunur.
- Bilimsel Adı: Diplodus Sargus
- Üst Sınıf: Diplodus
- Takma Adları: Sargoz, Sargos, Ak Karagöz, Baltabaş
- İngilizce Adı: White Seabream
Genel Özellikleri
Sargos balığı protandrous hermafrodittir (bir zaman sonra cinsiyet değiştirmek), hayatlarına erkek olarak başlarlar ve daha sonra cinsiyet değiştirerek yaşamlarına dişi olarak devam ederler.
Sargoz Balığı Görünümü 🐟
Sargos balığı ağız yapısı ve dişleri haricinde karagöze benzemektedir. Bu sebeple sargos ve karagöz çok sık karıştırılır. Hadi gelin karıştırmamak için bu balığı detaylı bir şekilde öğrenelim.
- Kafasının hizasında siyah leke bulunur.
- Sırtından karın bölgesine doğru inen kahvemsi gri renkte 7-8 çizgi vardır.
- Yuvarlağa yakın oval bir gövdeye sahiptir.
- Gövde parlak gri/gümüş rengindedir.
- Kuyruğunun ve diğer yüzgeçlerinin uçları siyahtır.
Sargoz ve Karagöz Arasındaki Fark ♻
Sargos ve karagöz balığı arasındaki fark benzerlik sebebiyle bu familyayı bilmeyenler tarafından sıklıkla karıştırılır ve anlaşılmaz. Ufak ipuçlarıyla sargos balığını karagözden ayırt edebilirsiniz;
- Sargoz’un gövdesinde gri renkte 7-8 çizgi varken karagöz balığında yoktur.
- Sargoz balığının kuyruk ucunda siyah leke vardır, karagözde ise siyah leke sadece kuyruk başlangıcından hemen öncedir.
Karagöz Balığı Görünümü
Sargos Balığı Görünümü
Sargoz Balığı Yaşam Alanı 🌊
Ülkemiz sularında Ege, Akdeniz, Marmara ve nadiren Karadeniz bölgesinde yaşamlarını sürdürmektedir. Buna ek olarak Madeira ve Kanarya Adaları dahil olmak üzere Biskay Körfezi‘nden tutun güney Afrika’ya kadar bulunur.
Genellikle kıyılardaki taş kayalık bölgelerde sürü halinde yaşarlar. Suyun yaklaşık 2 metre altında bulunmalarına rağmen, 5 metre ila 15 metre derinlikteki suda da yaşamlarını sürdürebilirler.
Sargoz Balığı Ne Yer? 🦐
Sert çeneleri ile kabukluları rahatlıkla ezebilirler. Küçük kabuklular, yumuşakçalar, deniz yosunu ve mercanlar ile beslenirler.
Sargoz Ne Zaman Avlanır? 🕐
Sargos balığı avı için en iyi mevsim, Nisan / Mayıs bahar aylarındadır. Sezon ilerledikçe, balıklar doğuya doğru yüzer, ancak yılın hangi zamanı olursa olsun, denizde bulunabilirliği vardır ve avlanabilirler. Ahmetbeyli gibi kayalıklara sahip sahillerde yılın çoğu zamanı bulunurlar. Ayrıca geceleri av verimi fazladır.
Sargoz Balığı Avı Nasıl Yapılır? 🎣
Kıyıdan veya tekneden bu balığı avlamak istiyorsanız, sizlere özel olarak hazırladığımız yazıyı okumak için aşağıdaki bağlantılı görsele veya başlığa tıklayabilirsiniz. Yazı içerisinde, hangi yemlerle avlandığından ve mera seçiminden tutun iğne takımına kadar gerekli bilgiler mevcuttur.