Su altı drone cihazları son 30-40 yılda geliştirilerek önemli araçlar haline gelmiştir.
Birleşik Devletler Donanması, sualtı drone’ların geliştirilmesinin yolunu açarak 1960’larda kayıpları bulmak ve enkazları keşfetmek için sualtı kameraları ve su altı drone cihazlarını kullanmaya başladı.
1985’te Titanik’in enkazını keşfeden cihaz su altı drone’uydu. 2000’li yıllarda bu cihazın yetenekleri ve erişimi geliştirildi. İnsansız teknoloji araçlarının inovasyonu sürekli gelişim göstermektedir.
Su Altı Drone Nedir
Su altı drone’u ya da diğer bir deyişle ROV (Remotely Operated Vehicles) karadan veya bir dalgıç tarafından suyun içinde uzaktan kumanda ile yönetilen su altı robotudur.
Su Altı Drone’larının Tarihi
1950’li yıllarda icat edilen su altı drone’larının ilk tasarımları, askeri amaca ve araştırmalara uygun olarak geliştirilmiştir.
1960’larda gelişimine devam etti. 1970’li yılların sonuna doğru kullanımı yaygınlaştı. Ticari endüstriler bu cihazları ciddi bir şekilde kullanmaya başladı.
Su altı drone cihazları, 1970’lerdeki enkaz halinde olan bir denizaltının mürettebatını kurtardı. İnsanların yapamayacağı şeyleri yapma becerisiyle birlikte su altı drone’larına karşı talepler arttı.
Titanik’in Robert Ballard (Amerikalı Deniz Subayı) tarafından bulunması için yeni bir ROV (Uzaktan İşletilen Su Aracı) türü gerekiyordu. Bu makineyi Amerika Donanmasının yardımı ile birlikte geliştirdiler. Zamanın en son sürüm su altı robotu, ünlü Titanik ve Bismarck’ın (Alman Savaş Gemisi) enkazlarının keşfedilmesini sağladı.
1990’larda bu cihazlar daha kapsamlı işler yapmaya başladı.
Daha yeni ve gelişmiş sualtı drone modelleri artık mayınları devre dışı bırakabilir ve zamanında dalgıçların yaptığı görevleri dahi yapabilirler. Dağıtım yöntemleri ve pil ömrününde gelişmesi ile birlikte su altı drone’larının kullanım alanı endüstri yelpazesinde de genişledi.
2000’li yıllarda lityum iyon pil teknolojisinin gelişmesi ile birlikte su altı drone’larında büyük bir ilgi ve artış yaşandı.
Enerji depolama yönteminin geliştirilmesiyle, su altı drone’ların yapımı da ilerleme gösterdi. Geçmiş on yıllar içinde su altı drone’ları ancak araştırma gemilerine konuşlandırılabiliyordu. 2000’li yıllarda ise gelişen drone teknolojisi sebebiyle bu cihazlar daha küçük gemilere yerleştirilebiliyor.
O zamanlardan beri, drone kullanımı artmaya devam etti.
Sualtı drone’ları dünya çapında endüstri alanında ve askeri görevler için kullanılıyor.
Su Altı Drone’larını Kimler Kullanır
Deniz Kuvvetleri, sualtı drone teknolojisinin yaratılmasında ve gelişiminde başrol olmuştur. Ve modern ticaret endüstrisi bu geleneği sürdürmüştür.
Gaz Ve Petrol Şirketleri, sondaj yapılacak alanları keşfetmek için genellikle bu cihazları kullanır.
Okyanus Araştırma Vakıf ve Kuruluşları, deniz tabanını aramak ve analiz etmek için su altı robotlarını kullanıyor.
Su altında altyapısı olanlar da kullanıyor. Drone’lar, su altında uzanan boruları izlemek ve topluma petrol ya da diğer temel hizmetleri sağlamaya yardımcı olmak için kullanılır.
Su Ürünleri Endüstrisi, ağ denetimleri, ışıklandırma, besleme, sorun giderme ve stok takibinin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi adına su altı dronları kullanıyor. Ve sualtı drone araç kullanımının sağlıklı balık mahsulü, verimli hasat ve çevre koruma sağlamanın uygun maliyetli bir yolu olduğu kanıtlanmıştır.
Teknolojinin ilerlemesiyle beraber sualtı drone araçları gelişmeye devam ediyor ve temeli okyanus olan endüstrilerin tüm biçimlerine doğru genişliyorlar.
Kısaca Su Altı Drone Çalışma Alanları
- Balık Avcılığı
- Bilimsel Keşif
- Petrol ve Enerji
- Deniz Kuvvetleri
- Sualtı Fotoğrafçılığı
- Dalgıçlık Hizmetleri
- Sualtı Film Çekimleri
- Belediyecilik ve Altyapı
- Yat Endüstrisi ve Marinalar
- Lojistik ve Liman Hizmetleri
- Su Ürünleri (Balık Yetiştirme Çiftlikleri)
- Ticari Dalışlar ve Batık Kurtarma Dalışları
Su Altı Drone Cihazları
- iBubble
- Bubble Evo
- Bubble Evo
- Deep Trekker
- DTG3 STARTER
- DTG3 SMART
- Gladius Sualtı Drone
- Gladius Mini Su Altı Drone
- Chasing Gladius M2 Su Altı Drone
- Powerway Sualtı Drone
- Powervision Powerray Wizard Sualtı Drone
Deep Trekker – DTG3 Videosu
iBubble Sualtı Drone Videosu
Su Altı Drone Cihazı Kiralama
İstanbul konumlu Projectinblue tarafından Mini ROV kiralayarak;
Dalgıç hayatını riske atmadan, 100 metreye kadar varan derinliklerde, daha uzun süreli dalışlar gerçekleştirebilirsiniz. Eklentileri sayesinde ise kiraladığınız mini ROV ile sıfır görüş ya da zorlu deniz şartlarında sonar ve kamera gibi sistemlerle çalışabilir, araç ve gerekli personele yatırım maliyetlerinden kaçınabilirsiniz.
Ayrıca projectinblue.com’dan ürünler kategorisine giderek çeşitli su altı drone araçlarını satın almak için inceleyebilirsiniz.