Olta Makinelerindeki Gear Ratio (Dişli Oranı) Nedir ve Ne İşi Yarar?

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Gear Ratio Nedir?
Gear Ratio Nedir?
Surf Makinesi

Olta makinelerinde “5,0:1 – 9,1:1” gibi oranlar dikkatinizi çekmiştir. Bir çok kişi bu oranlar nedir ne değildir bilmiyor. Ancak bu rakamlar makine alırken dikkat etmeniz gereken özelliklerden birisidir.
İster hıza ihtiyacınız olsun, ister güce. Doğru dişli oranına (gear ratio) sahip bir olta makinesi seçmek, hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.  

Nedir Bu Gear Ratio?

Gear Ratio Türkçe tercümesi ile dişli oranı demektir. Gear ratios yani dişli oranları, bir olta makinesinin misinayı çekme hızını belirler. 6,3:1 dişli oranına sahip olta makinelerinden örnek verecek olursak; makine kolunun her tam tur dönüşünde makara 6,3 kez dönmektedir. 

Gear Ratio’nun Önemi

Olta makinelerindeki dişli oranı, kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir.

Düşük Gear Ratio Değerli Makinelerin Kullanım Amacı: Yani 2,5:1 gibi gear ratio değerleri olan makineler büyük balıklar için kullanılmaktadır. Örneğin 50-100 kiloluk balıkları yavaşça çekebilmek içindir.

Yüksek Gear Ratio Değerli Makinelerin Kullanım Amacı: Yani 5,1:1 gibi dişli oranlarına sahip makineler at-çek yöntemi için kullanılır. 5,1:1 gibi yüksek değerler misinayı çok daha hızlı sarabileceğiniz gear ratioya sahip makinalardır.

Gear Ratio (Dişli Oranı) Devirleri

Olta Makinelerindeki Gear Ratio
  • Düşük Devirli Makineler: 3,5:1 ve altı oranlar.
  • Orta Devirli Makineler: 3,5:1 – 4,3:1 arası oranlar.
  • Yüksek Devirli Makineler: 4,3:1 ve üstü oranlar.

Gear Ratio ve Misina Sarımı Arasındaki İlişki

Olta makinesinin misina sarımı devir oranıyla bağlantılı olmakla birlikte makinenin kafa büyüklüğüne de bağlıdır.

Ortalama bir olta makarası 1 turda yaklaşık 15 cm kadar misina sarmaktadır. Bu birim tabii ki de olta makarasının kafa büyüklüğüne göre değişmektedir. Tek seferde yaklaşık 20-25 cm kadar da sarabilen makineler vardır.

Küçük bir hesap ile 4,3:1 oranına sahip bir makinanın kolunu tek tur çevirirsek yaklaşık 4,3 x 15 = 64,5 cm misina sararsınız. 15 ile çarpmamızın sebebi ise ortalama bir makinenin 1 turda 15 cm kadar misina sarmasıdır.

Not: Bu değerler makaranın kafa büyüklüğüne, misina kalınlığına ve kafada sarılı misina miktarına göre değişkenlik gösterir.

Yapılan Ava Göre Makine Devri Nasıl Olmalıdır?

Büyük ve yemli avlar için makine seçimi: Düşük devirli, büyük kafalı makineler kullanılmalıdır. Bu sayede yavaş ancak her makine sarım turunda daha fazla misina sarabilirsiniz.

Surfcasting için makine seçimi: Orta devirli ve kafa boyutu büyük olmayan makineler kullanılabilir. Eğer ki yüksek devirli ve büyük kafa makara kullanırsanız surfcasting avında oltada balık kalmaz.

Spin & LRF için makine seçimi: Yüksek devirli, kafa boyutu küçük makineler pratiklik açısından daha iyidir ve de kullanışlıdır.

Bu Gönderiyi Paylaş
Leave a comment

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz