Surf Casting Nedir, Nasıl Yapılır?

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Surf Casting Nedir?
Surf Casting Nedir?

Surf Casting Avı Nedir ?

Surf Casting, kıyıdan balık avlama tekniği olarak bilinir ve genellikle ülkemizde uzak mesafeye atış olarak adlandırılmaktadır. Fakat İngilizce kelime anlamı olarak baktığımızda “Surf” kıyıya vuran köpüklü dalga, “Casting” ise atış anlamına gelmektedir. Yani “Surf Casting” dalgaya yapılan atış demektir. Bu avlanma tekniğini uygulamak için kamış boyutlarının uygun olması çok önemlidir. 4.20 mt kamış boyu Surf Casting tekniği için uygundur. Kamışın karbon yapıda olması hafifliği ile beraber uzak mesafe atışı için oldukça etkilidir. Surf kamışının 200 gramlık bir kurşunu rahatlıkla atabilecek durumda olması yapacağınız bu tekniği başarıyla sonuçlandıracağınız anlamına gelmektedir.

Surf Casting Avı Özellikleri Nelerdir?

Surf casting dalgaya karşı yapılan bir av tekniği çeşidi olmasından dolayı deniz mesafesinin ölçümü çok önemlidir. Balıklar genellikle kıyıdan uzak durmayı tercih ederler. Balıkların bu tercihlerinden dolayı dalgaya karşı olta atarken dalganın arka tarafına atılması fazlasıyla önemlidir. Bu sebeple balıkların daha yoğun olarak yüzdükleri yerlere ulaşmış olacaksınız. Atacağınız kurşunun ağırlığı hesaplanmalıdır çünkü rüzgarın yön ve şiddeti kurşunun yönünü değiştirebilir. 200 gramlık bir kurşun ile yapacağınız balık avı yorucu geçecektir yani; atacağınız kurşun, kamışınızın 4.20 mt olması durumunda 150 gramlık bir kurşun ile değiştirilebilir, yine aynı mesafeye rahatlıkla gidebilir ve daha rahat bir uzak atış tekniği ile balık avlayabilirsiniz. 

Surf Kamışların Başlıca Özellikleri

İlk dikkat edilmesi gereken nokta kamış boyutudur. Teleskopik surf kamışı, parçalı surf kamışı olarak ikiye ayrılır. Surf kamışlarının boy oranları 3.5 metreden 6 metreye kadar değişkenlik göstermektedir. Kamış yüzükleri de örgü diye tabir edilen ip misinalar için özel olarak üretilir. İp misinalar normal kalitedeki yüzüklere zarar vermektedir ve bu sebeple Surf Casting için üretilen kamışların çoğunda artık dayanıklı fuji yüzükleri görmek mümkündür. Yüzük genişliklerine Surf Casting’te çok dikkat etmek gerekiyor. Kamışın yüzük büyüklüğüne göre bir surf makinası alırsanız atışlarınızda misinayı daha rahat boşaltma imkanı sunduğunu göreceksiniz.

Surf Casting Kamışı Nasıl Olmalıdır?

• Fuji reel makine yatağı ve halkalar (Fuji Alconite) serilerinden olabilir.
• Halka büyüklükleri makine seçiminize göre değişeceği için makine seçiminiz ya da kamışa uygun bir makine almak.
• En az 4 metre boya sahip olmalı (kullanılacak bölge/mekana göre değişir)
• Kamışın ucu ne sert ne de çok yumuşak olmalı, sert olursa çok sağır bir kamış olur. Yumuşak olursa hedeflenen mesafeye ulaşılamayabilir.
• Kamışta kullanılan karbon, vernik oranı (çift kat vernik ufak tefek çiziklerin, karbona ulaşması ve bu çizikler sayesinde atışlarda patlama, kırılma olasılığına karşı profesyonelce bir koruma sağlar)

Surf Casting Makineleri

Surf Casting makinesi diğer makinelerden farklıdır.

Surf Makinesi

• Büyük sarma kafası ve geniş misina yayılma yüzeyi.
• Düşük devir 1:4.00 ve daha altı da olabilir, güçlü sarma sistemi.
• Uzun sarma kolu (rahat sarmak, güç kazanmak açısından).
• Sağlam iç mekanizma.

Genellikle 50-60-70’lik kafaya sahip makinalar tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra Conventional makinler, özellikle yarışmalarda ve tercihe göre denizde de kullanılır.

Surf Casting Atış Teknikleri

Pendulum: Kurşun havadayken 2-3 kez sarkaç hareketi yapılır ve kurşun en uzak noktaya ulaştığında fırlatmaya geçilir.
Off The Ground: Kurşun arka tarafta yere oturtulur takım gergin tutulur ve fırlatma yapılır.
Overhead: Kurşun arka tarafımızda ve havada iken baş üstünden savurma şekli, kazma atışı olarak da bilinir.

Pendulum atış tekniği için kamışlar özel üretilmektedir. Her kamışla yapılabilir fakat yüksek bir baskıya maruz kaldığı için kamışın kırılmasının olasılığı artıyor.

Off The Ground atış tekniği biraz daha az baskıya maruz kalır genellikle yumuşak yapıya sahip kamışlar tercih edilmektedir.

Overhead atış tekniği oldukça kolaydır. Genellikle sazan avcılarının kullandığı bu tarz atışlar ağır takımlar içindir. Kamış atar değeri 150-200 gramdır ve sert yapıdaki kamışlar tercih edilmektedir.

Kısaca Surf Casting adı altındaki atış tekniklerini sizlere özetledik, bunlardan başka bir çok atış tarzları mevcut fakat burada en önemlilerini sizlerle paylaştık.
Doğru av teknikleri kullanılarak yapılan balık avından başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Unutmayın ki; keyifli ve sonucu güzel bir balık avı için tekniklerin tüm kurallarını yerine getirmelisiniz.

Surf Casting Avında Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Denize atılan bu tür avcılık tekniklerinde deniz tabanında oluşan akıntı da hesaplanmalıdır.
• Gelgit olayları avcılık esnasında dikkat edilmesi gereken durumlardır.
• Surf makinası seçiminde ise makinanın alacağı misina miktarı, devir ve bilye sayısına dikkat etmeniz gerekmektedir.
• Misina, kurşunu ve balığı taşıyacak bir araç olduğu için sağlam olmalıdır.

Yem İpi Kullanılması

Elastik Yem İpi

Özellikle surf atışları gibi atışlarda yemlerinizin bütün bir şekilde iğne üzerinde kalması zordur. Güçlü ve çok ince olan elastik yapıya sahip bu ip ile yemleri sağlam bir şekilde iğnelere sabitleyebilirsiniz bu sebeple yeminiz atış hızının etkisi ile iğneden sıyrılmaz, iğneleriniz açıkta kalıp yapacağınız avın şansınız azalmaz.


Yem ipi doğa dostu bir malzemedir, organiktir, suda kalsa dahi zamanla çözülerek doğaya zararsız hale gelir. Her balıkçının çantasında mutlaka bulundurulması gereken bir olta malzemesidir. 

Bu ufak detayları tamamlarsanız, Surf Casting yaparken başınıza herhangi bir sorun gelmeyecektir. 😊

Diğer Balık Avı Tekniklerimizi Görmek İster Misiniz?

Tulpar – Av Teknikleri Kategorisi

https://tulparav.com/lambuka-avi-nasil-olur-yakalama-teknikleri-nelerdir/

Bizi sosyal medya’da takip edin:

Yeni Youtube hesabımızı gördünüz mü?

Bu Gönderiyi Paylaş
Leave a comment

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz