Spin (At Çek) Nedir? Spin Balıkçılığı Nasıl Yapılır? | Balık Avı Tekniği

BigWhale
BigWhale
Spin nedir?
Spin nedir? Spinning nasıl yapılır? Spin ile balık avı.

Spin (At Çek) Nedir?

Spin yani Türkçesiyle at çek, sahte balık yemi kullanılan bir olta balıkçılığı tekniğidir . Spin balıkçılığı hem tatlı su hem de denizde kullanılır. Bir çok özelliği bulunan bu avlanma tekniği oldukça zordur ve sabır gerektirir. 

Spinning Tekniğinde Kullanılan Malzemeler Nasıl Olmalı?

Kıyıdan at çek yöntemi ile balık avlamak için bazı özelliklerin bir arada olması gerekmektedir.
Bunlar sırasıyla, iyi bir spin kamış, hafif bir makine ve kullanılan rapala ve silikonlar.
Spin kamışları sahildeyseniz, 2.10 m ve 2.40 m seçiniz. Eğer bulunduğunuz yer, denizden yüksek bir yer ise, örneğin bir limanda iseniz 2.70 m ve 3.00 m seçiniz. Yani bu demektir ki, sadece bir kamış at-çek avcılığı için yeterli değildir.

Spin Olta Kamışı Seçmenin Önemi

Oskar Spin Kamışı
Oskar Spin Kamışı

Spin kamışın seçilmesinde en önemli hususlardan birisi; kamışın makara takılan kısmı ile bitim noktası arası uzaklığının fazla olmasıdır. Bu mesafe sizin kamışınızı koltuk altınıza alarak, kamışınıza hakimiyet vermenizi sağlayacaktır ve kamış kullanımınız kolaylaşacaktır. Bu mesafenin kısa olması ise, kamışı koltuk altınıza alma şansınız olmadığı için, bileklerinizin aşırı derecede yorulmasına neden olacaktır.

Rapala gibi sahte yemler için, 15-40 gram atarlı spin kamışlar, silikon sahteler için ise, 5-25 gram atarlı spin kamışlar yeterlidir. Kamış halkalarının büyük olması misinanın rahat hareket etmesini sağlayacaktır ve halkaların, paslanmaz “fuji” halkalardan olmasına dikkat ediniz

At Çek İçin Makine Seçimi

Bauer Onyx 50 (Yan Görünüş)
  1. Makine seçiminde özellikle çok pahalı makinelere yönelmenize gerek yoktur olta makinesindeki bilye sayısı 4’ten yukarı olursa sizin için yeterli olacaktır.
  2. Devir hızı yüksek makinaları tercih ediniz. Yani kolu bir kez çevirdiğinizde makara dönüş hızı mutlaka 5’in üstünde olmalıdır. Makine devir hızının yüksek olması, vereceğiniz aksiyonu kolaylaştıracaktır. Özellikle lüfer için hızlı sarım gerektiğinden bu tip makineler tercihiniz olmalıdır.
  3. Makine seçiminizde dikkat edeceğiniz bir başka husus da, makinenizde “mücadele kalaması’nın olmasıdır.
  4. Makinenizin bobinine saracağınız misina ince ve çekeri yüksek olmalıdır.
  5. Misinanızın ince olması sahte balığınızı çok daha uzağa atma imkanı sağlayacaktır.
  6. Misinanızı makinenin bobinine sararken mutlaka sudan geçiriniz ve sıkı sarınız.
  7. İp misinada kullanabilirsiniz. İp misinanın esnek olmayışı sahte balığa aksiyon vermede kolaylık sağlar ve aksiyonu artırır.

Sahte Yem Seçimi (Rapala, Silikon, Kaşık vs.)


Rapala ve silikon seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli husus, balığın dikkatini çekecek ve onu tetikleyecek özelliklerin bulunmasıdır. Cam sahteler bu iş için oldukça başarılıdır. Sahte Balık seçiminde denenmiş ve sonuç alınmış sahteleri tercih ediniz. “Rengi çok güzel, görünümü harika” deyip, sahte yem almayınız. Sahilde, derinliği 4-5 metreyi geçmeyen avlaklarda gagasız sahteler ve bu derinliği geçen avlaklarda ise gagalı sahteler kullanınız.

Savage Gear Prey 130 - Kofana Avı İçin Sahte
Spin için sahte yemler


Hangi balığın hangi rengi tercih ettiği konusunu dikkatle izleyiniz. Sahte yem seçimlerinizi de buna göre değerlendirirsiniz. Bu sahteleri kullanırken yaptıracağınız aksiyonların önemi çok fazladır. Balığı cezbedecek hareketlerdir bunlar. Bu hareketleri yapabilmek, makinenizin devir hızıyla bağlantılıdır.
Örneğin zig zag hareketi yani balığın sağa sola hareketleridir ki bu aksiyonu siz kamışı bileğinizle sağa ve sola döndürerek yaptırabilirsiniz.
İkincisi kamışı vurdurarak yaptıracağınız kısa ve sert hamleler, üçüncüsü ise uzun hamleler ve son olarak da durdurup ani hareketlendirmelerdir. 

Bu Gönderiyi Paylaş
2 Yorum

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz