Levrek Avı

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin 590 Views
3 Dakika Okuma Süresi
Levrek Avı Nasıl Yapılır?
Levrek Avı Nasıl Yapılır?
Levrek Avı

Levrek balığı (Dicentrarchus Labrax) 15 kiloya kadar erişebilir. Sonbahar ve kış aylarında kıyılara üremek için yaklaşırlar. Dere ağızlarında da bulunabilirler. Ekim ayı başlangıcından itibaren Karadeniz ve Marmara denizinden Ege denizine doğru büyük yolculukları başlar. Bu nedenle sonbahar aylarında Çanakkale ve Ege kıyılarında Levrek avı verimli geçer.

Kıyıdan Levrek Avı Nasıl Yapılır? 🎣

Levrek genellikle sahtelerle (rapala) veya yemli olarak avlanabilen, avcı ve mücadeleci bir balıktır. Özellikle geceleri kıyıdan mamun, sardalya gibi yemlerle yakalandığı da olur. Kıyıdan levrek avı için dikkat edilecek noktalar vardır diğer balık avlarında da olduğu gibi; av tekniği, mera seçimi, av zamanı, yem seçimi ve bolca sabır.

Mera Seçimi

Genellikle sonbahar ve kış aylarında kıyıya yaklaşan levrek balığı, liman içlerinde de hemen hemen her mevsimde avlanabilir. Kıyıdaki taşlıkların kumluk alanlarla bitiştiği yerlerde avlanma ihtimali fazladır. Ayrıca çalkantılı sularda taşlık burunlara gelirler. Gelen dalgalarla da kıyıya doğru yaklaşırlar çünkü dalgalarla birlikte kıyıdaki küçük kabuklu canlılar ve küçük balıklar levreklerin hedefi haline gelirler. Levrek bu küçük canlıları yemeye uğraşırken siz de onu avlayabilirsiniz. Ayrıca levrek dere ile denizin birleşimi olan yerlerde sıkça bulunabilir.

Levrek Avı Mera Seçimi

Levrek Avında Kullanılan Teknikler

  1. Dip sürütmesi
  2. Uzun olta (yemli)
  3. Uzun olta (kaşıkla veya sahtelerle)
  4. Levrek çaparisi
  5. Bırakma oltası
  6. Yemli takım

Levrek Ne Zaman Avlanır 🕐

Levrek avı yapmak için en uygun zaman dilimi sabahın ilk saatleridir. Çünkü levreğin en hareketli olduğu zaman sabah saatleridir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında at-çek (spinning) tekniği veya canlı yemler ile avlanacaksınız sabahın ilk saatleri verimli olacaktır. Gün batımı saatlerinde de levrek avı yapabilirsiniz.

Levrek lodosun olduğu sert rüzgarlı havalarda gezintiyi ve beslenmeyi sever. Sebebi ise bulanık, hareketli sularda avlarını yakalaması onun için kolaylaşır. Bu duruma göre hava lodos ve deniz çalkantılıysa levrek zamanı gelmiş oluyor.

Levrek Yakalamak İçin Hangi Yem Kullanılır? 🦐

Levrek yakalamak için hem sahteler hem de canlı yemler kullanabilirsiniz. 
Canlı yemlere örnek verecek olursak;

  1. Mamun
  2. Sülünez
  3. Yengeç
  4. Gümüş Balığı
  5. İspari
  6. Kaya Balığı

Sahte yemlere örnek verecek olursak;

  1. Rapala
  2. Kaşık
  3. Silikon Balık
  4. Fare
Levrek Avı İçin Sahte Yemler

Levrek Avı İçin Mamun Nasıl Kullanılır?

Nazikçe kuyruk kısmından iğnenin ucunu geçirip gövde kısmından çıkarıyoruz. Mamun, uzun süre canlı halde kaldığı ve sürekli hareket ettiği için mamun kullanmak levreği daha çok kendine çekecektir.

Mamun nasıl takılır?
Mamun nasıl takılır?

Daha detaylı anlatım için Mamun Nedir, Nasıl Kullanılır? başlıklı gönderimizi okuyabilirsiniz.

Kıyıdan Yemli Levrek Avı Videosu

Recai Dönmez | Kıyıdan Levrek Avı

Not: Denizlerimizde levrek balığının azalmaması ve gelecek nesillerimize, çocuklarımıza daha zengin bir deniz bırakmak için lütfen bilinçli avlanma yapalım, avlanacak balıkların boyut limitlerine dikkat edelim.

Balık Boyutları

Bu Gönderiyi Paylaş
Tulpar Av Admin
Takip Et:
Founder of Tulpar Av
Yorum Yap
adbanner