1980 yıllarından sonra ip misina kullanımı özellikle Japonya’da tekrar popülerlik kazanmaya başlıyor. 1990 yılından itibaren Spectra, Kevlar ve Dyneema gibi gel-spun süreci ve aramid fiberlerin piyasaya sürülmesiyle birlikte ip misina kullanımı artıyor. Superline ve microfilament örgü misinalar çok ince ve sağlamdır. Ve çelik telden bile 10 kat daha sağlam ip misinalar da mevcut.
İp Misina Nedir?
Bütün ip misinalar polietilen adıyla bilinen sentetik termoplastik ile üretilmektedir. Daha sonra jel döndürme adı verilen süreçle birlikte son derece ince ve pek çok fiberin ağ gibi örüldüğü bir yapıya kavuşur. Buna Dyneema veya Spectraadı verilir. Daha sonraki işlem kaplama sürecidir bunun sonucunda da ip misina oluşur.
İp Misina Avantajları
1-Yüksek Çeker Değerleri: Örgü misinalar mono ve flourocarbon misinalara nazaran kat be kat yüksek çekerlere sahiptir. Bu sebeple hem mono misinaya göre daha ince misina kullanımı sayesinde görünürlük azalır hem de olta makaramıza daha fazla metraj misina sarabiliriz.
2-Daha Uzun Mesafeli Atış İmkanı: Örgü misinalar, özellikle ip misina kullanımına uygun kamış ve makineler ile kullanıldıklarında çok daha uzak mesafelere ulaşmanızda faydalı olacaktır. Özellikle kıyıdan avcılık yapıyorsanız bu sizin için büyük bir avantaj!
3-Düşük Hafıza: Örgü misinalar sahip oldukları düşük hafızaları sayesinde olta makinesi ve makaranın şeklini almaz. Bu nedenle daha uzun süre güvenle kullanabilirsiniz.
4-Güneş Işınlarına Karşı Dayanıklılık: Güneş ışığından ve tuzdan hemen etkilenmez. Sizlere tavsiye olarak; her denizden geldiğinizde makinaya su kaçırmadan misinanın sarılı olduğu kafa kısmına tatlı su dökerek misinayı yıkayabilirsiniz. Bu işlem ip misinanın ömrüne fayda olacaktır.
5-Hassaslık: İp misina esnek yapıya sahip olmadığı için oltanın ucundaki en ufak hareketi size hissettirecektir. Özellikle tasmalama gerektiren avlarda muhteşem sonuçlar verir.
6-Büyük Balıklarla Kolay Mücadele: Yüksek çekeri ve düşük esnekliği sayesinde büyük balıklara karşı direnç sağlar ve avlanmanızı kolaylaştırır.
Hızlı batar, daha uzağa ulaşır ve özellikle derin su avcılığında yemi daha derine indirir. Güneş ışığından etkilenmez.
İp Misina Dezavantajları
1-Zor Düğüm Tutma: İp misinalar kaygan yapıları nedeniyle zor düğüm tutarlar. İp misinalar için düşük sürtünmede dahi tutabilen özel düğüm tekniklerini öğrenmek gerekir.
2-Zor Kesilir: İhtiyaç anında ip misinaları kesmek için misina makası taşımak gerekir.
3- Su altında Görünürlük: Denizin altında görünme şansı monoya göre yüksek olduğundan flourocarbon veya monofilament lider kullanmanızı gerektirir.
4-Sürtünmeye Karşı Az Dayanıklılık: Sürtünmeye karşı monoya nazaran daha az dayanıklıdır.
5-Düşük Esneme Özelliği Nedeni ile Hafif Kalama Ayarı: Esneme özelliği olmadığından dolayı daha hafif kalama ayarıyla kullanılması gerekir. Aksi takdirde balığa yemi iyice yutması için gerekli olan vakti tanımamış oluruz.
İp Misina Kullanılan Sahte Yemler
• Flipping: Düşük esneme özelliği ve sağlamlığı sayesinde özellikle otluk ve bitki örtüsünün sığ olduğu meralarda iyi iş görür.
• Su üstü sahteleri
• Drop shot tekniği
• Döner kaşıklar
İp Misina ile İlgili Terimler
• Standart İp (Standard Braid) — Tipik örgü misina.
• Fused Braid (Eritme Yöntemi ile Elde Edilmiş Örgü Misina)— Moleküler olarak değiştirilmiş ve ısıl işlem görerek birleştirilmiş çekirdeğe sahip örgü misina. Fused örgü misinalar daha sert ve daha sağlamdır. Özellikle spin avcılığı için önerilir.
• Hollow-Core Braid— Bu misina tarzı leader misina ile birleştirmek için özel olarak boşluk bırakılmış çekirdeğe sahiptir. Mono veya flourocarbon leader ile kolayca kullanılır.
• Polyethylene—İp misinaların ana malzemesi olan sentetik termoplastik
• Gel-Spinning— Polietilenin örgü misinaların her bir katını oluşturacak şekilde bükülmesi süreci.
• Dyneema— Hollanda şirketi DSM tarafından üretilen bükümlü örgü misina.
• Spectra— Amerikan şirketi Honeywell tarafında üretilen bükümlü misina.
• Carrier— Çok katlı ip misinaların her bir katını oluşturan kat. Örneğin 8 kat örgü misinanın her bir katına carrier denir.
• Pic— Her bir örgü polietilenin bir diğeri ile kesişme noktası
• Pics per Inch (PPI)— Her bir inç başına düşen kesişme noktası. PPI ne kadar fazla ise ip o kadar pürüzsüz olur.
Mağazamızdaki İp Misinalar
-
İndirimdeki ürünHS Tornado Beyaz İp Misina 0.14mm 150m 4XOrijinal fiyat: ₺65,00.₺60,00Şu andaki fiyat: ₺60,00.
-
İndirimdeki ürünHS Tornado Beyaz İp Misina 0.16mm 150m 4XOrijinal fiyat: ₺65,00.₺60,00Şu andaki fiyat: ₺60,00.
-
İndirimdeki ürünHS Tornado Yeşil İp Misina 0.24mm 150m 4XOrijinal fiyat: ₺65,00.₺60,00Şu andaki fiyat: ₺60,00.
-
İndirimdeki ürünHS Tornado Yeşil İp Misina 0.28mm 150m 4XOrijinal fiyat: ₺65,00.₺60,00Şu andaki fiyat: ₺60,00.