Kısaca Lambuka Nedir?
Dolphinfish veya dorado balığı olarak da bilinen Lambuka (Mahi-mahi), dünyanın her yerindeki deniz sularında bulunur. Parlak yanardöner sarı, mavi ve yeşil renklere sahip bir balıktır fakat sudan çıkarıldığı andan itibaren renk değişimine uğrar. Lambuka balığı, predator dediğimiz yırtıcı balıklar kategorisine girmektedir, beslenmelerinde sardalya, kolyoz ve kupes başta olmak üzere diğer küçük balıklarla ziyafet çeker ve sadece dört ila beş ay gibi bir süreçte hızlı bir şekilde olgunluğa ulaşır. Hızlı büyüme oranına sahip olmaları nedeniyle, bu türler aşırı avlanmaya karşı dirençli kalır. Ortalama beş yıl yaşayan, hem dişi hem de erkek yetişkinler 86 ila 140 cm boyutları arasında değişiklik göstermektedir.
Lambuka Balığı Özellikleri
Bilimsel adı: Coryphaena Hippurus
Takma adları: Mahi-mahi, common dolphinfish ve dorado
Yaşam süresi: 7 yıl
Boyutları
Ortalama: 86 – 140 cm uzunluklarındadır.
Lambukaların büyüklük oranları, yaşadıkları bölgeye ve mevcut su sıcaklıklarına bağlı olarak değişmektedir. Erkek lambukalar, dişilerden biraz daha uzun yaşama ve biraz daha hızlı büyüme eğilimindedir. Daha büyük lambuka örneklerinden bazıları yaklaşık 210cm olarak ölçülmüş ve kaydedilen maksimum ağırlık yaklaşık 40 kg’dır.
Kayıtlara geçmiş en uzun lambuka: 210 cm uzunluğunda bir erkektir.
(https://sciencing.com/average-length-mahi-mahi-7397336.html) – Kaynak
Lambuka Hangi Balıklarla Beslenir?
Kolyoz, sardalya, kefal, kalamar, izmarit, istavrit, zooplanktonlarla (karidesler,kiriller vb) ve avlayabileceği boyuttaki, güçteki her balıkla beslenir.
Üreme Dönemleri
5 ay gibi bir sürede cinsel olgunluğa erişirler. Yumurtlama alanları açık denizlerdir. Deniz suyu sıcaklığı arttığında sahillere, kıyılara yaklaşırlar.
Lambuka Hakkında Genel Bilgiler
Vahşi doğada ilk yıl besin zenginliğine göre 80.000 ila 1.000.000 arasında yumurta bırakır. Tropikal ve Subtropikal sularda yaşayan bu cins üst sınıf bir avcı balıktır. Sürekli suretle oksijen ihtiyacını karşılamak için yüzme zorunluluğu duyar. Dik inen küt kafası ile, kuvvetli ve geniş ağız yapısıyla tropikal bir balık görünümündedir. Ülkemizde kanal balığı olarak da adlandırılan Lambukalar, mevsim değişiklikleriyle beraber Akdeniz, Ege bölgesinde sıkça rastlanır hale gelmiştir.
Ege ve Akdeniz bölgesinde karşılaşılan bu muhteşem görünümlü Lambukaya Marmara ve Karadeniz’de rastlanmaz. Ancak araştırmalara göre Süveyş kanalının açılmasından sonra Akdeniz’e geçen Lambuka balığı ve Hindistan balığı gibi balıkların doğu Akdeniz’den Ege denizine doğru yavaş yavaş yayılım gösterdiği görülmüştür. Yan yüzgeçlerinden boylamasına üst tarafı mavi, lacivert alt tarafında yeşil, sarı görünümlüdür. Dik inen küt kafasıyla, geniş ve kuvvetli çene yapısıyla tropikal bir balık görünümüne sahiptir. Ege bölgesi dahil bir çok bölgede az tanınır bir balıktır. Ve hatta bir çok balıkçının böyle bir balığın varlığından haberi bile yoktur.
Dağılım Haritası
Lambuka Balığı Yenir Mi, Lezzetli Mi?
Lambuka balığı tüketilebilir fakat Ciguatera zehirlenmesine karşın tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Lambuka balığının lezzeti kişiden kişiye değişir, kimine göre lezzetli kimine göre tatsızdır. Bu balığın lezzeti ayrıca pişirilme şekline bağlıdır. Bu balığı sushi olarak deneyenler de vardır. Çiğ lambuka etinin sushi için uygun olduğunu söylemektedirler.
Yakalandıktan en kısa sürede derisi yüzülüp marine işlemleri başlatılmalıdır. Karabiber, tuz, defne yaprağı, sarımsak kullanarak lambuka filetolarını yaklaşık 2,5-3 saat marine edebilirsiniz. Marine işlemlerinden sonra lezzeti artacaktır, emin olabilirsiniz.
Yiyecek Bilgileri
TADIM NOTLARI
• Renk: Açık pembe eti
• Doku: Sert ve lapa lapa
• Lezzet: Narin, hafif tatlı
• Mükemmel Servis İçin: Izgara, kızartılmış, fırında, buharda pişirilmiş veya sotelenmiş olarak servis edilir.
En İyi Lezzet İçin Nasıl Seçilmelidir?
• Hafif deniz meltemi aroması olmalı, “balık” kokusu olmamalıdır.
• Filetoların açık pembe etli, belirgin bir kırmızı kan çizgisi olmalıdır.
• Bütün balığın ışıltılı görüntüsü, berrak ve parlak gözleri olmalıdır.
• Etine basıldığında et geri yaylanmalıdır
Lambuka ve Ciguatera Zehirlenmesi
Bu zehrin kaynağı resiflerde beslenen otçul balıklardır. Lambukalar bu balıklarla da beslendikleri için vücutlarında Ciguatera toksinleri birikir. Lambuka balığını tüketen insanlarda sindirim rahatsızlıkları, uzuvlarda his kaybı ,uyuşmalar , sıcak ve soğuğu ayıramama gibi uzun süren sorunlara neden olabilir.
Ciguatera zehirlenmesinin semptomları, kontamine balıkları yedikten yaklaşık 30 dakika sonra başlayabilir. İlk semptomlar kaşıntı, karıncalanma ve dudaklarda, dilde, ellerde veya ayaklarda uyuşma olabilir.
Tedavisi
Ciguatera balık zehirlenmesinin tedavisi genellikle mide içeriğinin boşaltılmasıdır. (Mide Yıkama) Bu tedavi yöntemini uygulayamama durumu karşısında kusturma şurubu (İpekak) kullanılabilir. Kalıcı mide bulantısı ve kusma, dehidratasyonu önlemek için intravenöz sıvı uygulamasıyla tedavi edilmelidir. Şok, konvülsiyonlar veya solunum yetmezliği meydana gelirse, derhal uygun tıbbi önlemler alınmalıdır. Şoku tedavi etmek için dekstran (bir polisakkarit ilaç), Normal İnsan Serumu Albümini veya kan transfüzyonu gerekli olabilir. Petidin ayrıca ağrı için reçeteli olarak kullanılabilir.
Lambukanın Avcılığı Nasıl Yapılır?
Mağaza
Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?
Kaynaklar:
* https://sciencing.com/average-length-mahi-mahi-7397336.html
* https://rarediseases.org/rare-diseases/ciguatera-fish-poisoning/
* http://thisfish.info/fishery/species/mahimahi/
* https://www.discoverlife.org/mp/20o?search=Coryphaena+hippurus&b=FB6&l=spanish