Paragat Nedir? Paraketa Nasıl Kullanılır?

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Paragat Nedir?
Paragat Nedir?

Paragat nedir? Paraketa nasıl kullanılır? sorusuna detaylı bir şekilde cevap vereceğiz. Aşağıdaki yazımızda paragat hakkında bütün bilgiler içermektedir.


Paragat Nedir?

Paragat Balıkçılığı: İngilizcede longline balıkçılık veya longlining olarak bilinen bu sistem, denizin içinde dibe sabit, asılı veya serili duracak halde düzenlenip fazla sayıda kösteğe bağlı iğne taşıyıp balık avlamaya yarayan ticari bir balıkçılık sistemdir. Tecrübe gerektiren bu balıkçılık yöntemi tekne ile yapılır ve amatör balıkçılar tarafından kullanılmamaktadır.

Paragat
Paragat Nedir?

Paragat Türleri Nelerdir?

Avı yapılacak balığa göre paragat türleri değişim göstermektedir. Paragat kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur; paragatı atmak ve toplamaktır. Paragatın serileceği yerin konumu doğru belirlenirse avcılık verimli ve güzel geçecektir. Deneyim ve tecrübeye bağlı olan bu baragadi sistemini gerçekleştirmek büyük zahmet gerektirir. Çünkü sermesi ve toplaması gibi zorlukları vardır.

Av Çeşitlerine Göre Paragat Çeşitleri Nelerdir?

• Dip paragatı
• Orta su paragatı
• Dip üstü paragatı

Dip Paragatı: Ayak taşı ile kullanılmaktadır. Misinayı kumlu zemine yatırarak mırmır, çipura ve levrek ve benzeri balıkları kum diplerinde dolaşan balıkları yakalamaktadırlar.

Orta Su Paragatı: Yemlerin otların arasında kaybolmaması adına kullanılır. Başarılı olabilmek ve problemsiz avlanmak için dip takımda kullanılan kösteklere şamandıra koymamız gerekir. Bu sayede balıkların yeme saldırmasını sağlayabiliriz.

Dip Üstü Paragat: Taşlık ve kayalık yerlerde kullanılır. Taşlık ve kayalık yerlerde paragat atmak neredeyse zor ve imkansız olmaktadır. İki ucuna ayak taşı bağlıyoruz ve aralarına yüzdürücü takmamız gerekiyor. Eğer paragat gereğinden fazla yükselirse ayak taşı halatlarını kullanarak istediğimiz seviyeye yükseltebiliriz.

Türkiye’de kullanılmakta olan 4 ana grup malzemeden oluşan paragat grubu vardır:

• Paragat İğneleri
• Paragat Bedeni ve köstekler
• Fırdöndü Yüzdürücü ve batırıcılar
• Paragat Selesi, Tamburu ve Kutusu kullanılmaktadır. 

Parakete
Balık Türlerine Göre Paragat Çeşitleri

Paragat tekniğinin çapari olarak adlandırdığımız iğnelerin uçlarına yem yerine tüy takılarak, 15 ve daha fazla iğneli olta kullanımı yöntemi seçimi yapılarak ve mekanize aksamlara kurşun eklenerek meydana gelen hareketli oltalara otomatik paragat denmektedir. Otomatik paragatlar; ana beden, fırdöndü, köstek, bağlantı kancaları ve iğnelerden oluşan kullanımı yatay ve dikey hareketleri oluşturmaktadır. Tekne seyir halindeyken arkasından bırakılır ve toplanır. Otomatik paragatta; otopar toplama ünitesi, kaloma verici ünite, iğne ayırıcı ünite, depolama ünitesi, yemleme makinesi ve iğne temizleyici üniteden oluşmaktadır.

– Paragat Toplama Ünitesi

Dikey ve yatay olarak ikiye ayrılmaktadır. Ana gövdesi tamburlar ve rölelerden oluşmaktadır.

Kaloma Verici Ünite: Paragat toplama ünitesine bağlıdır. Denizden çekilen paragat bedenini kontrol edip bedenin zarar görmemesi ve kopmaması için boşluk verilmesinde görev alır.

– İğne Ayırıcı Ünite

İğnenin balıktan ve yemden ayrılmasını sağlamaktadır.

– Depolama Ünitesi

Yemleme makinesi ile iğne ayırıcı ünite arasında yer almaktadır.


Levrek Paragat Takımı Nasıl Yapılır? 

Levrek paragatında kullanmanız gereken misina 0.70 -0.80 mm kalınlığında olmalıdır. Köstek sayısı isteğinize bağlıdır. En ideal köstek sayısı 40 ila 60 arasındadır. Köstek aralarındaki ideal mesafe 2 – 2.50 m civarındadır. İğne uzun saplı 2 – 3 no’lu çelik düz iğne olmalıdır. İsteğe bağlı olarak çapraz iğne de kullanılabilir. Derinliği; 6-7 metre üstü olmalıdır.

Kefal Paragat Takımı Nasıl Yapılır?

Kefal balığı için derinliğin pek önemi yoktur. Kefal paragatında 0.50 – 0.60 mm misina kullanılır. Kullanmamız gereken köstek sayısı; 10 ila 40 arasında olmalıdır. Çelik iğne en ideal iğnedir çapraz iğne tavsiye edilmemektedir. Nedeniyse, büyük boyuttaki kefallerin kaçma olasılığını arttırıyor olmasıdır. Paragat atacağınız bölgeyi önceden yemlemeniz gerekmektedir. Denizin yüzeyine ekmek atmak gerekiyor. Kefal suyun üst taraflarında yüzer ve büyük balık saldırısı olmadığı sürece diplere inmezler. Bu sebeple de mantar kullanılır. Mantarların su yüzeyine çıkmaması için her köstek arasına birer tane 50 gram gezer kurşun takılmaktadır.
Bu paragat türünde sadece kefalleri değil ekmek ve tavuk yemeyi seven izmarit, sarpa , karagöz ve levrek gibi balıkları da yakalayabilirsiniz.

Paragat


Facebook

Bu Gönderiyi Paylaş
1 Comment
  • IYI İŞLER .KAZANCINIZ BOL .OLSUN. BEN PARAGAT SEPETININ İGNE TAKILAN MANTARINI ARIYORUM. SİZDE VARMI.YOKSA NEREDE BULURUM. erol_ozberk@yahoo.com 5326155296 erol özberk saglıkla kalın .

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz