“Lambuka Avı Teknikleri ve İpuçları?” konusuna geçmeden önce (eğer bu balığı tanımıyorsanız), Lambukanın ne olduğu hakkında bir bilgi sahibi olmalısınız. Bunun için sizlere hazırladığımız “Lambuka Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir, Yenir Mi?” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Lambuka Hakkında Kısa Bilgiler: Eylül ayı başlangıcından itibaren av vermeye başlar. Korkusuz, meydan okuyan tavırları ve saldırgan yapısı ile avcılığı çok zevkli bir balıktır. Teknede av yaparken etrafınızda dolaşan balıklara ve oltadaki balığa çekinmeden yaklaşabilir. Yakalandıkları an sudan metrelerce yukarı sıçrayarak, delice hareketlerle büyük güç gösterirler. Tekneye alındıktan sonra dahi dakikalarca çırpınması bitmez. Avlanma saati sabah erken ve güneş batmadan önceki zamanlardır. Bazen ise günü boyu oltaya vurabilir.
Lambukayı Nasıl Bulurum?
Lambuka Balığının varlığını avlanacağınız bölgede denizde kaçışan balıklardan ve su üstünde sıçramasından anlarsınız. Zaten su üstünde yüzdükleri için gözle görebilir ve çeşitli yöntemlerle tekneninizin yakınlarına sürüyü toplayabilirsiniz.
Denizde Yüzen Nesneler İle
Mahi-mahi balığını bulmaya çalışırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalardan biri de denizde yüzen nesnelerdir. Denize açıldığımızda dolaşırken ara sıra uzaklarda cansız nesnelerin yüzdüğünü görürüz. Denizin akıntısına kapılmış bu nesneler şimdiye kadarki en iyi Lambuka avı gününüze dönüşme potansiyeline sahiptir. Bu bahsettiğimiz nesneler her şeyi kapsıyor (odun parçaları, şişme botlar, karışık şamandıralar, pet şişeler, dolaplar vs.) denizin derinliklerinde yüzen bu tür nesneler görmek ve oraya gitmek, belki de bu nesnelerin yakınlarında dolaşan lambuka sürüsüyle karşılaşma anlamına gelebilir…
Sıcak Su Akıntısını Bularak
Lambuka genellikle açık deniz akıntılarında ve sıcaklık kesintilerinde yüzer. Körfez akıntısı gibi akıntılar, genellikle etrafını saran sudan daha sıcaktır. Lambuka ve diğer açık deniz balıkları için bu sıcak akıntılara gitmek verimli bir av için ideal olabilir. Mahi Mahi ılık suyu sever ve sıcaklık kırılmalarına çekilir.
Deniz Açıklarında Uçan Kuşlar Sayesinde
Lambuka avlamak için canlı yem yapacağınız küçük balığı tutarken, muhtemelen tepenizde uçuşan martılar göreceksiniz. Kuşlar, denizde canlı yem sürüsü olduğunun iyi bir göstergesidir. O bölgede çok fazla küçük balık var ise, Lambuka ve diğer açık deniz balıklarının yakınlarda olma ihtimali yüksektir.
Lambuka Avı Nasıl Yapılır?
Bırakma ile Lambuka Avı
Bedende 0.35 – 0.40mm kalınlığında kaliteli misina kullanılmalıdır. Eğer kg çekeri fazla olan daha ince ve daha sağlam misinanız varsa kullanmanız daha yararlı olacaktır. Küçük bir şamandıra ve yem olarak kullanılan canlı balığın dolaşma serbestliği olmalıdır. Kalın misina kullanırsanız balığı denizin dibine doğru çeker ve bu durum balığın hemen yorulup ölmesine sebep olur. Yani bu yüzden ince fakat sağlam misina kullanmak doğru seçimdir.
Yapacağınız beden tek iğne olmakla birlikte ağırlıksız olmalıdır. Yem canlı olarak tek iğneye takılıp denize bırakılır. (Canlı yem yok ise sardalya veya hamsi gibi balıklarla bu yöntem kullanılarak bırakma yapılabilir ve lambukanın dikkatini çekmek için aksiyon verilebilir.) Lambuka sürüsü neredeyse yarım metre aşağısı kadar yüzeye çıkabilir, 5 ila 10 metre kadar aşağıda da olabilir, bırakma yapacağınız takım bu durumlara göre ayarlı olmalıdır.
Tulpar Av ekibi olarak bu kısa lambuka avı videomuzdaki kullandığımız yöntem: Bırakma Yöntemi
0/3 No. tek iğneye cansız sardalya bağladık ve yaklaşık 5 metre kadar aşağıya bıraktık.
Canlı Yem Nasıl Takılır | Video
Lambukalar, sürü halde gezdikleri için biri yakalanınca diğerinin de yakalanma oranını yükseltmek istiyorsanız aynı şekilde hazırlanmış ikinci takımda yedekte bekletilir. Denizdeki oltaya balık yakalandığı zaman hemen yedek takımda denize indirilip atıp çekme işlemine girişilir. Lambuka iğneye yakalandıktan sonra sizin mücadelenize karşı neredeyse hiç yorulmaz, bu yüzden sert darbelere dikkat edilerek yorulması beklenmeden hemen tekneye alınmalıdır.
Önemli ipucu: Bir lambukayı yakaladığınızda onu teknenin içine almaz ve denizde oltaya sabit bir şekilde bekletirseniz bu diğer sürü üyeleri için tehlike arz etmeyecek, sürünün dağılmasını engelleyecektir ve yapacağınız avın verimi artacaktır.
Sırtı ile Lambuka Avı
Sırtı takımında ince fakat güçlü bir misina kullanmalısınız. Yem olarak ise sahte balık kullanılır. Oltadan gelen misinaya direkt sahteyi bağlayabilirsiniz. Takım toplam 25 kulaç salınarak tekne arkasından en yavaş hızla çekilerek avlanılır. Yukarı paragrafta anlattığım Bırakma Takımında yapıldığı gibi ikinci yedek takım hazırda bekletilir. Birinci takıma balık yakalandığı an tekne boşa alınmaz, yürümeye devam edilir. Yakalanan balık teknenin 2 kulaç kadar yakınına getirildiği zaman ikinci takım suya bırakılır. Sürüdeki diğer balıklar merakla yakalanan balığın arkasından geldiği için ikinci balık yakalanana kadar birinci takım balıkla birlikte çekmeye devam edilir. Eğer yakalanan ilk balık çok büyük ise ve takımı koparma olasılığı varsa bekletilmeden tekne içine çekmekte fayda vardır.
İpucu: Lambuka sürüsü hemen yer değiştirmez. Eğer süratli hareket edilirse ve hazırda bekletilen sardalya ve kolyoz parçaları ile deniz yemlenirse avın çok zengin geçme olasılığı yüksektir.
Sırtı İle Lambuka Avı | Video
Kıyıdan Lambuka Avı
Su üstü sahteleri ile at çek tekniğini uygulayarak Lambuka avlayabilirsiniz.
Tulpar Av Ekibinden Fotoğraflar
Sosyal medya hesaplarımızı takip etmek ister misiniz?
Kaynaklar:
* http://thisfish.info/fishery/species/mahimahi/