Ay’ın Balık Avına Etkileri Nelerdir?
Ay’ın Balık Avına Etkileri
Yapacağınız avın tekniğine göre ay’ın etkisi değişme gösterir. Ama ifade etmemiz gereken önemli bir unsur ay ışığının gece yapacağınız av üzerinde etkisi yüksektir. Ay ışığının balık avcılığında etkileşimi yakamoz olarak adlandırdığımız doğa oluşumuyla bağlantılıdır. Planktonun kendisine değdiği an itibariyle zayıf bir ışık yaymaktadır. Bu planktonların binlercesi birlikte bulunduğundan dolayı geceleri denizde var olan cisimlerin etrafı bu ışık ile kaplanıp gözle görülür bir hal almaktadır. Ve bu doğa olayına ”yakamoz” denilmektedir. Yakamozun fark edilmesi için yapay ışıkların ortamda hiçbir şekilde bulunmaması gerekmektedir. Buna örnek; şehrin ışıkları, teknede yakılan ışık, bu çok zayıf olan ışığı hemen bastırır ve görünmesine engel olur. Yakamozun avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bir de faydası olması için ay’ın evrelerini anlamak ve iyi bilmek gerekmektedir.
Ay Evreleri Nasıl Gelişir;
• Yeni Ay
• Eski Ay
• Dolunay
Ay evreleri ne vakit ve hangi sırayla görülür? Bu durumları çok iyi bilmek gerekir.

Solunar Teorisi
Yeryüzünde yaşayan tüm canlılar gökyüzünden etkilenir. Canlıların anlık davranış değişimlerinden gökyüzü sorumludur. Bu sebeple deniz canlıları için zaman ve günleri hakkında Solunar takvimi düzenlenmiştir.
Ay’ın görünmez olduğu vakitlerde (yeni ay’da) denizde yaşayan canlıların yoğunluğunu arttırdığı görülür. Gelgit olayları da bu yoğunluğun diğer bir yansımasıdır.
Doruk Zamanlar
Solunar süresinin düşmesi, güneşin batışı ve doğuşu sırasında bir saat içinde gerçekleşir. Solunar süresinin düşmesi sırasında verimli bir av için büyük avantaj sağlamaktadır. Ay doğarken ve batarken bu avantajı devam ettirebiliriz. Mevsimlere isabet eden Dolunay ve Yeniay zamanlarını avcılık için bir avantaj olarak kullanabilirsiniz.
Doruk Günler
Balıklar için hava ve beslenme koşulları uygunsa, Güneşin ilk ışık yansımalarından itibaren ya da son ışıklarını vermeye yakın iki saat içindedir. Her ayın, Yeniay ve Dolunay zamanı bu etkileşim en doruklara ulaşır. Bu zaman aralığında balıklar gördükleri, kokladıkları her şeye ayırmaksızın atlarlar. Bu yoğunluk her aşamasında üçer günlük sürelerde ay’ın son çeyreğine kadar miktar miktar azalır.
Doruk Aylar
Haziran ayı diğer aylara göre bir ilişkinin en yoğun olduğu zaman aralığıdır. Bu aylarda Dolunay vakti Ay ve Güneş hemen hemen birbirlerinin karşısında yer alır. Tam olarak karşı karşıya geldiklerinde onları birkaç dakika gökyüzünde görebiliriz. Ayın güneş ışıklarını yansıtmadığı an ise, Ay ve Güneşin uzaydaki hareketlerinde en mükemmel güce ulaştığı uyum anı oluşmaktadır. Güneş sisteminin diğer birçok yıldız sistemleriyle arasındaki etkileşimi sağladığı ve diğer günlere, aylara ve yıllara da benzemeyen duruma geldiği gözlemlenmiştir.
Solunarda Balık Avının Süresi
Solunar teorisini bulan John Alden balıkların bir tam gün içinde tek haneli saatlerde beslendiklerini ve gerçek balıkçıların bu saatler içinde de havanın ve beslenme koşullarının uygunluk durumuna göre de yapılabileceğini belirtmiştir. Beslenme saatleri bir veya iki saat gibi bir sürede gerçekleşir.
Solunarın Metodolojik Etkisi
Havanın solunar teorisindeki etkisi fazladır. Ani ısı değişikliği , barometredeki hava basınç değerinin alçalıp yükselmesi av’a etki etmektedir. Barometre eğer hızlı düşerse anormal bir hava durumu olarak görülür. Bu nedenle doğadaki varlıklar kötü hava şartları dolayısı ile onlara güven veren bölgelere çekilmektedirler. Denizlerin dip kısımlarına inerek, hareketsiz kalmaya çalışarak güvende olmaya çalışmaktadırlar. Kuzeyden gelen hızlı cephe sistemlerinde ve rüzgar durumlarında kıyılardan balık tutmak verimi azalmaktadır. Bu konu hakkında da balıkçıların ” Poyraz var balık yoktur, Gündoğusu eser balık kaybolur gider, bugün yıldız ve karayel esiyor balık olmayabilir” diye söylemleri vardır.
