Amatör Balıkçılık Belgesi 2023
Türkiye’de amatör balıkçılık yapmak isteyenlerin sahip olması gereken belgelerden biri de Amatör Balıkçılık Belgesi’dir. Bu belge, balıkçılık faaliyetlerini denetlemek ve kontrol etmek amacıyla alınır. Belgeye sahip olmadan amatör balıkçılık yapılamaz. Peki, Türkiye Amatör Balıkçılık Belgesi nasıl alınır? İşte detaylı açıklamalar:
Amatör Balıkçılık Belgesi Nasıl Alınır?
- Gerekli Belgeleri Hazırlayın
Amatör Balıkçılık Belgesi için gereken belgeler şunlardır:
- Kimlik fotokopisi
- İkametgah belgesi
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Sağlık raporu
- Bedeli yatırıldığına dair makbuz
- Başvurunuzu Yapın
Belgelerinizi hazırladıktan sonra, başvurunuzu yapmak için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekiyor. Başvuru formunu doldurduktan sonra belgelerinizi teslim edin.
- Sağlık Raporunu Alın
Sağlık raporu, balıkçılık yapmanın sağlık açısından bir engel teşkil etmediğine dair bir belgedir. Bu nedenle, sağlık raporunu almak için sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekiyor. Sağlık kuruluşları, belgenin düzenlenmesi için gerekli sağlık kontrollerini yaparlar.
- Bedeli Yatırın
Amatör Balıkçılık Belgesi için bir bedel ödenmesi gerekiyor. Bu bedeli ödemek için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün belirlediği bankaya yatırmanız gerekiyor. Yatırılan bedelin makbuzunu da belgelerinizle birlikte teslim edin.
- Belgenizi Teslim Alın
Belgelerinizi teslim ettiğinizden ve bedeli yatırdığınızdan emin olduktan sonra, Amatör Balıkçılık Belgesi’nizi almak için belirtilen süre içinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gitmeniz yeterli olacaktır.
Sonuç olarak, Türkiye’de amatör balıkçılık yapmak isteyenlerin Amatör Balıkçılık Belgesi’ne sahip olmaları gerekiyor. Belgeyi almak için gerekli belgeleri hazırlamanız, başvurunuzu yapmanız, sağlık raporunu almanız ve belirtilen bedeli yatırmanız gerekiyor. İşlemleri tamamladıktan sonra Amatör Balıkçılık Belgenizi teslim alabilirsiniz. Amatör balıkçılık belgesi olmayan kişilerin balık avlamaları yasaktır ve yasağa uymayanlar para cezasıyla karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle, amatör balıkçılık yapmak isteyenlerin öncelikle belge almaları gerekmektedir.
Amatör Balıkçılık Belgesi Nereden Alınır?
İl İlçe Tarım Müdürlüklerinden alınmaktadır. Orman içi sularda avlanma izin belgesi 50 TL karşılığında bir avlanma dönemi boyunca kullanılır ve İl Çevre Orman Müdürlüklerinden alınır.
Denize tekne veya bot ile açıldığınız vakit tekneden avlanmanızı sağlayacak belge gerekmektedir. Bu belge 2023 itibari ile Tarım ve Köy İşleri Bölge Müdürlüklerinden 60₺ ücret ile alınabilir. Bu belgeyi her daim yanınızda bulundurmalısınız.
Türkiye Vatandaşları İçin Amatör Balıkçılık Düzenlemesi
MADDE 4
(1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu Tebliğ ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartı ile amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren beş yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince Amatör Balıkçı Belgesi verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.
(2) Gönüllü amatör balıkçılık kuruluşları, üyelerinin belge alma işlemini topluca yaptırabilirler.
(3) Amatör Balıkçı Belgesi ek-1’de yer alan forma uygun olarak düzenlenir.
Türkiye’de Yaşayan Yabancı Uyruklular İçin Balıkçılık Düzenlemesi
MADDE 5
(1) Ülkemizde devamlı olarak ikamet eden, resmi misafir veya geçici olarak görevli bulunan yabancı uyruklular Misafir Amatör Balıkçı Belgesi ile avlanabilmektedirler. Bu kişilere durumlarını belgelemek kaydı ile, il müdürlüklerince iki yıl süre geçerli olarak Misafir Amatör Balıkçılık Belgesi verilir. Misafir Amatör Balıkçı Belgesi ek-2’de yer alan forma uygun olarak düzenlenir.
(2) Yabancı turist amatör balıkçılar bu Tebliğde geçen kurallara uymak kaydıyla;
a) Denizlerimizde tekne ile iç sularımızda ise kıyıdan veya tekne ile avlanmak istemeleri halinde;
1) Amatör balıkçılık turizm iznine sahip olanlar vasıtasıyla,
2) İl/ilçe müdürlüklerinden alacakları, en fazla üç gün geçerli izin kapsamında,
b) Herhangi bir izin veya belge almaksızın;
1) Amatör veya sportif balık avcılığı yarışmaları kapsamında,
2) Denizlerde sadece kıyıdan olmak üzere, avlanabilirler.
Amatör Balıkçılık İçin Turizm İzinleri
MADDE 6
(1) Amatör balıkçılık turizmi faaliyetinde bulunacak olan vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilere, alındığı tarihten itibaren 2 yıl geçerli olmak üzere il müdürlüklerince Amatör Balıkçılık Turizm İzni verilir. Bu belge sahibi gerçek ya da tüzel kişiler, avlandırdıkları amatör balık avcılarının bu Tebliğde belirtilen kurallara uygun olarak avlanmasından sorumludur. Bu Tebliğ ile belirlenen kurallara aykırı olarak balık avlatan, avlanmasına engel olacak tedbirleri almayanların belgesine el konularak iptal edilir. Bunlara iki yıl süre ile yeni belge verilmez.
(2) Amatör Balıkçılık Turizm İzni Belgesi Ek-3’de yer alan forma uygun olarak düzenlenir.
Amatör Balıkçılık Turizm İzni Belgesi Neden Alınır?
“Amatör Balıkçılık Turizm İzni” Yabancı uyruklu olup Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi olmayan amatör balıkçıları balık avlamaya çıkarmak için alınır. Bu belge vergi levhası olan ticaret erbabı gerçek ve tüzel kişiliklerce “İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüklerinden” belli bir bedel ödeyerek alınır. T.C. Kimlik Belgesi olan Türk veya yabancı uyruklu kişiler için alınmasına gerek yoktur. Burada önemli nokta balık avına katılacak kişinin T.C. Kimlik Belgesinin olup olmamasıdır.
Avlanma Fişini Alırken Gerekli Bilgiler
Amatör Balıkçılık Turizm İzni sahibinin,
- Adı Soyadı,
- İzin Belgesi Numarası ve Tarihi,
- Teknenin Adı ve Numarası,
- İznini Alındığı Yer,
- Avlanmayı Yapacağı Yer,
- Ava Başlayacağı Tarih
Yabancı Uyrukluları Balık Avına Çıkarmak İçin Gerekli Belgeler
- Amatör Balıkçılık Turizm İzni
- Avlanma Fişi
- Teknenin ve kaptanın evrakları
Bilgilendirme için teşekkürler. İkametgah olarak adımıza kayıtlı bir adet fatura da geçerli olur sanıyorum.
Ben şimdi bu belgeyi çıkarıp teknede orkinos yakalayabilir miyim bilgisi olan aydinlatirmi beni ??
merhaba, anılan maddede net bir şekilde alınması veya bulundurulması zorunlu değil yazıyor neye istinaden ceza kesebilirler?