Çipura Avı Nasıl Yapılır, Öneriler, Teknikler Nelerdir?

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Çipura Avı Nasıl Yapılır?
Çipura Avı Nasıl Yapılır?

Çipura ya da çupra, Sparidae familyasına ait, Akdeniz’de yayılım gösteren balık türü. Klimatik yapıdan çipura balığına tüm Akdeniz’de rastlanmakla birlikte doğu ve güneydoğu Akdeniz ülkelerinde, Kanarya Adaları’nda, İngiltere kıyılarında, Verde Burnu’nda ve nadir olarak Karadeniz kıyılarında rastlanır.

Çipura Avcılığı

Öncelikle her avcının farklı yöntemlerde avlanma taktikleri vardır,
bizim sizlere hazırladığımız bu yazıda en basit çipura avlama teknikleri hakkında bilgi verilmektedir. Bu bilgilerden bazıları bölgeye, zamana ve hava şartlarına göre değişiklik göstermektedir.

Genel Bilgiler:
Çipura temkinli ve de tedirgin bir balıktır. Attığınız iğnedeki yeme hemen saldırmaz, iyice kontrol edip emin olduktan sonra küçük vuruşlar yapmaya başlar. Sanki oltaya küçük balık vuruyormuş hissiyatı verir.
Bu Durumda Ne Yapmak Gerekir?
O anda takımı hiç oynatmadan sabretmek gerekir. Vuruşlar sıklaşmaya ve şiddetli vuruşlar almaya başlayınca artık balığın iğnede olduğu anlaşılmaktadır. Yani bu durumda yapmanız gerekenler;

  • Kısa ve güçlü bir tasmalama yapılarak ile iğne damağa oturtulmalıdır.
  • Boşluk vermeden makara sarılarak balığın çekilmesi gerekir.
  • Çipura balığı çekilirken kafa atmayı kesmemektedir bu sebeple kenara alırken kepçe kullanmak faydalı olacaktır.

İğne Takımı Çeşitleri

  • Zoka (Sığ ve hafif akıntılı sularda kullanılmaktadır.)
  • 3’lü beden veya Sarkıtma iğne takımı (Derin sularda kullanılmaktadır.)

Çipura Avlarken Dikkat Edilmesi Gereken Bilgiler

  • Avlanılan bölgede fazla gürültü olmamalıdır. Çünkü ilk balık kolay alınırsa diğer balıklar yemi fazla yoklamaz. Bu sebeple diğer balıkları ani vuruşla oltaya yakalanabilmektedir.
  • Midye ve diğer deniz canlılarını rahatlıkla kırıp yiyebildiğinden dolayı kullanılan iğnenin çelik dövme veya fazla büyük olmayan kalın yapılı olması gerekir.
  • Çipura’nın misinayı kesmekten ziyade koparma ve iğneyi kırma olasılığı fazladır.
  • Avlanılan bölgede çipura yemi olarak tırnak yengeç kullanılmaktadır. Diğer balıklar bu yemi yemediğinden veya yiyemediğinden dolayı meydan çipuraya kalacaktır. Ancak unutmayınız ki her merada balık yemi çeşitleri değişmektedir.

Çipura Balığı Nerelerde Bulunur?

Taşlık, kayalık diplerde yaşamını sürdürmektedirler.
Sabah saatlerinde kıyılara doğru yüzer,
öğlen vakitlerinde 10-20 metre arası derinliklere çekilirler.
İrileştikçe daha derin sulara çekilirler.
Yaşamlarını göçmen olarak sürdürdükleri için aynı bölgede sabit olarak kalanları da vardır.
Göç vaktinde derin sulardan geçerler.

(Bu bilgiler yer, zaman ve hava şartlarına göre değişiklik gösterebilir.)

Çipura avında ustalaşmış balıkçılar, bu balığın ne zaman kıyıya yanaştığını, hangi vakitlerde yemlendiğini bilirler. O zamanları beklerler ve o sularda avlanırlar…

Kıyıdan Avlanılan Çipuranın Geçiş Dönemleri

1- İğdelerin çiçek açtığı Mayıs ayı.
2- Ve Ekim sonu yine kıyıdan geçit zamanıdır. (Ekim ayları zamanında çipura derin sularda da av verir.)

Çipuranın Kıyıya Yaklaştığı Mevsimler: Ağustos, Eylül, Ekim ayları arasıdır.
1-2 kulaçlara kadar çipuranın kıyıya yaklaştığı mevsimlerdir.

Sert poyraz veya lodos hava ile gelir ve yaklaşık bir hafta konaklayabilecekleri gibi bir yada iki günde de sert bir hava ile gidebilirler. Aslında fırtına ile gelip fırtına ile gidiyorlar.

İlkbahardaki geçit daha kısa sürmekle beraber genelde, çipura akını 30 gün ve 45 gün arası devam eder. Bu tarihlerde lidaki ve kaba lidaki olarak başlayacak Aralık başlarında ise 2-3’ü bir kilodan tanesi 700-800gr’a kadar çipura olacaktır. Geçitler süreli olmakla beraber kıyılarda her mevsim çipura yakalamak olasıdır, ayrıca geçit bittikten sonra da tamamen bitmez bazen Şubat bazen Mart sonlarına kadarda çipura tutulmaya devam edilir.

Çipura İçin Kullanılan Yemler: Madya, yengeç, sülünes ve kayalara yapışık olarak yaşamını sürdüren kaya midyesi; kıyıdan çipura avı için en popüler yem olarak kullanılabilir.

Derin Suda Çipura Avcılığı

Çipura Avı

Balık Avı Turumuzdan Çipuralar
Beden kalınlığı: 0.40 mm – Fluorocarbon
İğneler: Hırsızlı 3 iğne
İğne no: 1
Marka: Sasame

Klasik üçlü veya dörtlü dediğimiz takımlar ile avlanmaktadır. Yılan dili takımları da avınızda faydalı olacaktır. Kullandığınız misinaların fluorocarbon yapıda olması çipura’nın iğne takımındaki misinayı görmemesi ve bu sebeple sadece yemlerin gözükmesi sonucu av vermini arttırır. Örnek olarak sizlere hazırladığımız 3 iğneli çipura takımına göz atabilirsiniz;


Derin suda çipuranın vuruşu genellikle çok hafiftir, iğnedeki balık yemini alıp gidebilir ve fark edemezsiniz. Bu sebeple; en ufak bir tıkırtıda oltayı birkaç kulaç çekmeniz gerekir, birkaç kulaç çünkü oltayı ağzında tutmakta ve bırakmamaktadır. Olta bu tasmalama anında genelde damağa veya dudaklara geçmemiş olur ve çipura sizin çekiş hızınız ile aynı hızda bazen daha da hızlı yukarıya doğru yüzmektedir. Bu an; avcıyı aldattığı andır oltada balık yok dersiniz bir durup oltada balık var mı diye kontrol etmek istersiniz. Çipura ağzını açar ve iğneyi bırakır.

(Bu bilgiler en basit çipura avı tekniklerini baz alarak yayımlanmıştır, her balıkçının kendine ait avlanma yöntemleri vardır. Yer, zaman ve hava şartlarına göre avlanma yöntemleri değişmektedir.)

Teknede Zoka İle Çipura Avcılığı

Oltadan iğne takımına gelecek olan misina 0.30 mm veya 0.40 mm (Misina kalitesine göre kalınlık değişebilir.) olmalıdır ve misinanın ucuna klipsli veya normal fırdöndü bağlanır. Fırdöndüden zokaya gidecek misina aralığı yaklaşık 25 cm kadar olmalı ve misina kalınlığı 0.30 mm tercih edilmelidir. Ve son olarak zokaya güzel bir düğüm ile bağlanmalıdır. Örnek olarak aşağıdaki görsele bakabilirsiniz;

Yem olarak; yengeç, mamun, sardalya, sülünes kullanılabilir. Her bölgenin farklı yemle avlanma çeşitleri vardır.

Kıyı Oltası

Ülkemizde genellikle uzak atış olarak bilinen Surf Casting (Surf Fishing) teknikleri ile kıyı avcılığı yapılır.

Tek ya da çift köstekli iğne takımları tercih edilir:
1- Çipura Gezer Takımı
2- Yılan Dili Takımı

Yılan Dili
Yılan Dili

Bu Gönderiyi Paylaş
1 Comment

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz