Sarıkanat Balığı

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Sarı Kanat
Sarı Kanat

Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz dahil tüm denizlerimizde bulunan Sarıkanat, özellikle İstanbul Boğazı’nın en kıymetli ve sembol olmuş balığı olan Lüfer balığının bir küçüğüdür.

Sarıkanat Lüfer Ailesi
Sarıkanat Lüfer Ailesi


Aile tarihine baktığımızda;
• Defne Yaprağı,
• Çinekop,
• Sarıkanat,
• Lüfer,
• Kofana,
• Sırtıkara olarak sıralanırlar.

Sarıkanat’ı tanıtmak için Lüfer balığını öne çıkarmak daha doğru olur. Avcı bir balık olan bu tür, yırtıcıdır. Akıntılı suları sever.  Lüfer balığı “Pomatomus saltator” olarak bilinmektedir. Çok değerli ve lezzeti güzel bir balıktır. İstanbul Boğazından tutulmuş olanı daha da değerlidir. Ege lüferlerinin tadı Marmara gibi lezzetli olmaz. Çinekop balığının tanesi 70 ila 100 gram, sarıkanat ise 120 – 250 gram, Lüfer ise 300 – 600 gram aralığındadır. Dişleri, çenesi çok kuvvetlidir ve saldırgan bir balıktır. Korku ne demek bilmeyen bir balık diyebiliriz. Yunus balıklarına dahi saldırma girişiminde bulunabilir fakat Orkinos’tan çekinmektedir. Kalabalık sürüler halinde gezmezler.

Sarıkanat Balığının Türleri Ve Boyları Nelerdir?

Sarıkanat ilk olarak Defne Yaprağı olarak adlandırılan, boyu 10 santimi geçmeyen tür olarak sulara karışır. 10-15 santim boylarına ulaştığında Çinekop olurlar fakat üreme olgunluğuna erişmemişlerdir. Bu sebeple Çinekop tutmak yanlış bir avcılık kültürüdür. Lüfer balığının neslini korumak istiyorsak Çinekop avından kaçınmalıyız. 15 cm’den biraz daha büyük olduğunda Kaba Çinekop, 17-20 santimlik boyutlara ulaştığındaysa artık Sarıkanat olmuştur. 21-30 cm boyutlarındayken Lüfer diyebiliriz. Balıkçılar; Lüfer balığını tutmak için büyük zahmetler uğraşlar verirler. Lüfer balığının bir büyüğüne Kofana deneriz ve bulunabilirlik sıklığı azdır. Sebebi ise henüz Lüferken balıkçılar tarafından avlanmış olurlar.

Sarıkanat Türlerinin Avlanma Mevsimi Nedir?

Temmuz ayı başlangıcıyla beraber Sarıkanat ve türleri lezzetli erişkinliğe gelirler. Temmuz- Ağustos- Eylül – Ekim ve Kasım aylarını kapsayan zaman diliminde en leziz hallerini tadabilirsiniz. Bu türler; Çinekop, Sarıkanat, Lüfer ve Kofanadır. Sarıkanat balığının en çok av veriminin olduğu vakitler; eylül sonu ile aralık ayının ortasına kadar olan süreçtir. Yasak zamanlarında avlanmaması denizlerimizde herkese yetecek kadar bulunur.

Sarıkanat Türleri Nasıl Avlanır? Teknikleri Nelerdir?

Sarıkanat balığı avında kullanılan tekniklerde yemli olta takımları öne çıkar. Aynı zamanda Kaşık ve Rapala ile de avlanabilir. Yemli olta hazırlığında Sarkıtmalı Zoka ve Mantarlı dip takımı tercih edebilirsiniz. Geceleri yemli av yapmanız daha doğru olacaktır. Zoka geceleri sandal veya bot ile kullanılırsa daha başarılı olacaktır. Mantarlı Dip Lüfer Takımı ile de kıyı avı yapabilirsiniz. Uzun Pala iğne ile avlamak istediğiniz balık türüne göre Hamsi, Sardalye ve Zargana yem olarak kullanılabilir. Bu tür yemlere karşı büyük ilgi duyarlar.

Diğer avlama yöntemi olarak Kaşık ve Rapala vardır. Sırtı yaparak veya At-Çek ile güzel bir balık avı verimi alabilirsiniz.
Lüfer oltaya takıldığında ise tasmalamak ve hiç durmadan makineyi sarmak gerekir. Ağır davranılırsa oltayı yukarı sürükleyen lüfer bir sarsılma hareketiyle ya zokayı atar ağzından, ya da misinayı solungaç kapaklarının arasından geçirip dişleriyle bedeni kesebilir.

Sarı Kanat
Sarı Kanat

Bu Gönderiyi Paylaş
Leave a comment

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz