Lahoz Balığı

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Lahoz
Lahoz
Lahoz
Lahoz

Lahoz balığı, diğer bilinen adıyla lagos balığı  hani balığı türüne girmektedir. Lahoz balığı serranidae ailesine bağlıdır. Akdeniz’de, Ege’de ve Atlas Okyanusunun doğusunda daha çok görülmektedirler. 30 ila 250 metre derinliklerde gezerler. Yaşam alanları Taşlık, kayalık ve çakıllı yerlerdir. Etçil ve yırtıcı bir balık türü olup kabuklular, kabuksuzlar ve omurgasız küçük balıklarla beslenirler. Üreme dönemleri Mayıs -Haziran dönemlerindedir. Grida balığı olarak da bilinir. Lahoz balığının en büyüğü 1,5 metre uzunluğunda ve 30 kilo ağırlığına kadar ulaşabilir. Karın kısmı kirli gümüş renktedir. Çok iyi derecede gelişmiş yüzgeçlere sahip olan Lahoz balığının koyu gri sırtı yanlara doğru daha açık bir renk almaktadır. Orfoz balığı ile yakın akrabalıkları bulunur. Yaz ayları başladığında taşlık ve kıyı bölgelere taşınırlar. Lahoz’un kabukları sert, pulları da kalın bir yapıya sahiptir. Lahoz balığının üzerinde sarı renkte lekeler bulunur ağız kısmında ise turuncu bir renk mevcuttur. Lahoz balığının dişleri fırça gibidir.

Lahoz Balığı Nasıl Avlanır?

Lahoz balığı genellikle ağ veya zıpkınla avlanmaktadır. Lahoz balığı avı derin sularda yapılır. Lahoz balığının oltanın kontrollü ve seri olarak hareket etmesini gerektiren bir avcılığa sahiptir.

Oltaya ilk yüklenmede sert tasmalamadan sonra kalamanın uygun bir sertlik ayarındayken aralıksız makinenin sarılması gerekmektedir.

Sahte Yem ile Lahoz Nasıl Avlanır?: Sahte yem ile lahoz balığı avlamak çok keyiflidir. Lahoz avının verimli olabilmesi için 30 – 40 metre denizin derinliklerinde kıyı ile paralel hareket ederken dalan sahte yem ile dip sırtı çekmeliyiz. Bu nedenle sahte yemi taşlara yakın mesafelerde çekmemiz gerekmektedir. Denizin dibindekilere takılmadan düzgün ve uygun halde çekilmesi durumlarında, taşları aşarak sahte yemler lahozu saklandığı yerden çıkarmaktadır. Lahoz yattığı delikten çıktıktan sonra sahte yemi kapar ve en yakınındaki bir deliğe saklanmaya çalışır. İşte bu sırada av mücadelesi başlamıştır! Lahoz balığı avlarken dikkat etmemiz gereken beden misinanın yaklaşık 20 – 50 kg çekme özelliği ve taşlara sürtüneceğini varsayarsak dayanıklı olması gerekmektedir. Eğer olta takımında yeterli çekere sahipsek kalama ayarını isteğimize göre ayarlamak mümkündür.

Kalama Ayarının Özelliği Nedir?; balıkları ilk avda durdurup yol almasını engeller. Bu sebeple balığın mücadele direncini zayıflatır ve balığı yorar. Tekneyi durdurmayıp en düşük hızda denizin açıklarına doğru yönlendirirseniz, balıkların taşlara girme olasılığını düşürmüş olursunuz. Lahoz Balığını 60 ila 110 metre derinliklerdeyken çekmek çok zorlaşmaktadır. Lahoz balığının paragatı 15 – 20 iğneli olmalıdır. İğnelerin, kösteklerin ve paraketenin uzunluğu en az 2,5 metre olmalıdır. Beden üzerlerindeki köstekler ise 5,5 metre aralıklarla sıralanmaktadır.

Lahoz Balığı Avında Kullanılan Yemler:

Sahte Yemler: Sığ kayalıklarda bulunan yalpa kanatları bulunmayan (gagasız) sahte balıklar, 30 -90 gram zoka ile donatılmış 9-20 cm’lik sahte kurtlar kullanılmaktadır.

Jigging: Meralarda yetişmiş doğal yemlere yakın renktedirler. 15-30 cm’lik jigler lahoz avı için en ideal olan yemlerdir. Hedefler batak boylarına göre ip ve leader değişkenlik göstermektedir. 

Canlı Yemler: Sardalya, Sülünez, Sübye, parça veya bütün hallerinde Karides, Çimçim ve Kalamar.

Bu Gönderiyi Paylaş
1 Comment

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz