Kıyıdan Kalamar Avı Nasıl Yapılır? Kalamar Avı Teknikleri Ve İpuçları 🦑

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Kıyıdan Kalamar Avı
Kıyıdan Kalamar Avı

Kıyıdan kalamar avı yapmak için önceliğinde bilinmesi gereken birkaç konu bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hangi dönemlerde kalamar avı yapılır?
  • Hangi saatlerde aktif olarak kıyıya yakın bulunurlar?
  • Ve kalamar avı için hangi malzemeler kullanılır?

Bu konularda bilgi sahibi olmanız avı gerçekleştirmek için yeterli olacaktır.


Zaman Seçimi 🕒

Eğer kıyıdan kalamar avlayacaksanız güneşin batmasına yakın saatlerden başlayarak gece vakitlerine kadar meranızda olta atmayı sürdürmelisiniz. Çünkü bu saatlerde kalamar kıyı kesimine yaklaşmaktadır.

Not: Gece yapacağınız kalamar avında ay ışığından veya denize doğru tutulmuş güçlü bir fenerden faydalanabilirsiniz. Işık, kalamarları kendine çekecektir ve av veriminizin şansı artacaktır. Hatırlatma: Sadece geceleri değil gündüzleri de kalamar avlayabilirsiniz.

Hangi Mevsimde Kalamar Avı Yapılır? 📅

Kalamar avı özellikle sonbahar ve kış ortalarında yapılmaktadır. Yani Ekim ile Ocak ayları arasında yapacağınız av sizlere daha çok verim sağlayacaktır. Ekim ayından öncesi kalamarların üreme mevsimi olduğu için pek fazla ortalıkta gözükmüyorlar. Ocak sonrasında ise güneye doğru seyirleri başlıyor…

Kalamar Avı İçin Sahte Yem Seçimi 🦐

Avcı bir balık olan kalamar kendi türündeki ufak kalamarları da avlamakla beraber, karidesler ve küçük balıklarla beslenmektedir. Bu beslenme tarzından yola çıkarak çeşitli renklerde tasarlanmış olan genellikle “fosforlu” zokaları kalamar avında kullanabilirsiniz.

Kalamar Zokası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

En önemli noktalardan birisi de zokanın fosforudur. Çünkü birçok çeşitte zoka modeli vardır. Bunlardan birkaçına örnek verecek olursak;

  • Klasik Kalamar Zokası
  • Işıklı Tek Kullanımlık Zoka
  • Fosfor Çubuğu Takılan Zoka, gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Birçok markası olan zokaların da iyisi, kötüsü, daha uzun ömürlü kullanımı veya tek kullanımlığı olanları vardır. Her zokanın kullanım sıklığına göre renginde solma olabilir, bu durum bazen kötü av verimi sağlasa da bazı durumlarda daha iyi sonuçlar gösterebilir. Demek istediğimiz şu ki rengi solmuş zoka ile verimli bir av zamanı geçiriyorsanız o zokayı kullanmaya devam edebilirsiniz, fakat başka bir meraya aynı zokayla gittiğinizde kovanız bomboş kaldıysa üzülmeyin, çünkü her merada farklı şekillerde avlanmak gerekebiliyor. Yani yeni zokayı artık kullanabilirsiniz 🙂

Sizlere kullanmanız için bir zoka rengi önermemiz yanlış olabilir, çünkü zokalar her merada farklılık gösterebilir. Bu yüzden en uygun zokayı bulabilmek için farklı renklerle deneme yapmak en doğrusudur. Ancak bize hangi rengi kullandığımızı sorarsanız, Tulpar Av Ekibi olarak genellikle Gümüldür’de Mor-Pembe renkli zokaları kullanıyoruz diye cevaplayabiliriz.

Klasik Kalamar Zokası

Kalamar Zokası

Kendinden fosforlu olan bu zoka çeşidinin ışık kaynağı flaşlar, el fenerleri ve gün ışığıdır. Her markanın kalitesine göre fosforun parıldama süresi değişmektedir.


Işıklı Tek Kullanımlık Zoka

Işıklı Kalamar Zokası

İçerisinde bulunan mekanizmanın suyla etkileşmesi sonucu devreye giriyor ve yanıp sönen bir ışık oluşuyor.


Fosfor Çubuğu Takılan Zoka

Fosfor Çubuğu Takılan Zoka

Tavsiyelerimiz arasında olan bu zoka fosforlu çubuğu ile hazır olarak satılmaktadır. Ancak böyle bir zoka bulamıyorsanız, kendiniz “Klasik Zokaya” delik açarak aynısını yapabilirsiniz. Paket halde satılan Fosfor Çubuklarını Balık Av Malzemeleri satan marketlerden temin edebilirsiniz.


Kıyıdan Kalamar Avı Nasıl Yapılır? 🎣

Meranıza gidip bütün hazırlıklarınızı yaptığınıza göre artık kalamar zokasını oltaya bağlayıp atış işlemlerine geçebilirsiniz. İşte sırasıyla nasıl kıyıdan kalamar avı yapılır teknikleri;

  1. Zokayı belirlediğiniz deniz mesafesine fırlatın.
  2. Dibe kadar inmesini sağlayın. Dibe indikten sonra;
  3. Birkaç kez kamışı yukarıya doğru çekerek
    kalamar zokasını hareket ettirin ve bunu sürekli tekrarlayın.
  4. Aynı anda makarayı yavaşça sarma işlemi yapıp bölgeyi gezin.
  5. Bir kalamar zokanıza takıldığı an, hiç boşluk vermeden
    sürekli suretle makara sarma işleminizi yapın ve kalamarı kıyıya çekin.

Bu tekniği yaptığınızda eğer bölgede kalamar varsa kesinlikle zokaya saldıracaktır.

Kıyıdan Kalamar Avı Videosu 📹

Not: Büyük bir kalamar oltaya yakalanırsa onu zorlamak yerine “kalamayı” açıp kalamarı yorarak getirmeye çalışın. Çünkü zorladığınız canlının kolları kopabilir, bu durum ise hem kalamar için hem de sizler için üzücü olabilir. Her zaman etik ve çevreci bir balıkçılıktan yanayız. ♻

İpuçları ℹ

  • Kalamarı kıyıya almadan önce mürekkep püskürtme ihtimalini varsayarak mürekkebini atana kadar oltayı denizin üstünde tutmak sizin için faydalı olacaktır.
  • Unutmayın ki kalamarlar sürü halde dolaşır, bir tanesini aldığınızda diğerlerini de yakalamak için tekrar oltanızı aynı bölgeye fırlatabilirsiniz.
  • Bazen hava kararmasıyla birlikte av başlayabiliyor, bu yüzden sabretmek gerekiyor 🙂

.

Bu Gönderiyi Paylaş
Leave a comment

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz