Kefal Balığı Avı

Tulpar Av
Tulpar Av  - Admin
Kefa Avı Nasıl Yapılır?
Kefa Avı Nasıl Yapılır?

Kefal balığı avı için öncelikle kefal hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmak gerekiyor. “Nerede bulunur? Nasıl beslenir? ve Hangi takımlar bu balığı avlamak için kullanılır?” gibi sorulara cevaplar bulmak sizin için iyi bir avcılık olacaktır.

Kefal Balığı
Kefal Balığı

Kefal Balığı Nerede Yaşar?

Kefal balığı, tüm denizlerimizde yaşayabilen bir balıktır. Yumurtlamak için dere ve nehirlerin denize dökülen bölümlerine gelen kefal genellikle çamurlu alanlarda yaşarKefal ortalama 40-50 cm boyutlarına ulaşabilen bir balık olup yaklaşık ömrü ise 15 yıl kadardır.

Kefal Balığı Avı 🎣

Kefal avlamak için Kıbrıs Takımı tekniğini kullanabilirsiniz. Kullanışı oldukça basit ama biraz da zahmetli bir takımdır. Balık Av Marketlerden kolayca bulabileceğiniz Kıbrıs Takımındaki iğneleri mantardan çıkarıp hazırladıktan sonra Ekmeğin belirli bir kısmını dikdörtgen şekilde bölün ve iç kısmı dışarı bakacak şekilde sarın, sonrasında iğneleri resimde göründüğü gibi sırasıyla dolayıp en son kalacak iğneyi mantarın herhangi bir tarafından batırın. Oltanızdan kıbrıs takımına gidecek olan misinaya 30 -4 0gr gezer kurşun takın.

Kıbrıs Takımı
Kıbrıs Takımı

Kefal Balığı İçin Olta Ve Yem Nasıl Hazırlanır?

Yemlere göre farklı türde olta hazırlamak zorunda olduğunuz bu balıkta en çok kullanılan olta çok iğneli sarma oltadır (kıbrıs oltası). Bu oltaya ekmek takılarak kefallerin ekmeği didiklemesi ve rastgele bir tanesinin yakalanması beklenir. Fakat balığın olduğu yerde esas zevk klasik köstekli oltayla yaşanabilir.

Klasik Takım: 2-3 iğneli yaklaşık 2 karış kösteğe 40 – 50gr kurşun takılır ve balığın gezdiği yüzeye göre ayarlanıp kırmızı kurt ile yemlenerek denize bırakılır.
Misine mümkün olduğu kadar ince ve kaliteli tutulmalı (0.15-0.25mm gibi) ve iğne numaraları 7-8 olarak değişebilir. Bu olta çeşidinde çoğu zaman oltanın akıbetini öğrenmek için şamandıra da kullanılabilir.

Kıbrıs Takımı Ekmekli Sarılı Halde
Kıbrıs Takımı Ekmekli Sarılı Halde

Kefal Yakalamak İçin Yem Seçimi 🦐

Bir çok yem çeşidi kefali yakalamak için kullanılabilir. Klasik olarak kullanılan başlıca balık yemleri; kırmızı kurt, sardalye, ekmek ve balık içidir.

Kefal Balığı Av Zamanı 🕐

Yılın her mevsimi kefal avı yapmak mümkündür. Fakat denizden yumurtlamak için sığ sulara gelip yumurta bırakan kefal balıkları lezzet açısından daha güzel olacağından Ağustos – Eylül aylarında tutmak daha doğru bir seçim olacaktır.

Türkiye Sularında Yaşayan Kefal Türleri

  • Has Kefal veya Topan kefal (Mugil cephalus)
    Tüm denizlerimizde yaşar, başlıca özelliği yassı ve büyük kafası ve saydam dikine göz kapaklarıdır. 120cm ve 12kg ağırlığa kadar ulaşır. Sırt yüzgecinde 5 sert 7-9 yumuşak, anal yüzgeçte 3 sert ve 8–9 yumuşak ışın bulunur.
  • Dudaklı Kefal (Mugil labeo)
    75cm ve 4,5kg’a kadar büyür. Ege ve Akdeniz’de yaygındır. Karadeniz’i İstanbul Boğazı yakınlarında da bulunmaktadır.Sırt yüzgecinde önde 5 sert arkada 7-9 yumşak, anal yüzgeçte 3 sert ve 8–9 yumuşak ışın bulunur.
  • Rus Kefali (Mugil soiuy )
    Aslında Sarı deniz (Çin-Japonya arasındaki deniz) kökenlidir. Karadeniz’e kültür ırk ve aşırı bitkilenmeyi önleyici olarak getirilip baskın tür haline gelmiştir. Akdeniz’e kadar yayıldığına dair söylentiler mevcuttur.Esas kefallerimiz olan has kefal ve altınbaş kefale göre lezzetsizdir. 80cm’i ve 5kg ağırlığı aşabilir.
  • Altınbaş Kefal (Liza aurata)
    Yanaklarındaki altın rengi geniş lekelerle tanınır. Haskefale göre küçüktür. Tüm denizlerimizde yaşar. Boyu 50-60cm, ağırlığı 2-3kg’a kadar erişir.
  • Bıldırcın Kefali (Liza carinata)
  • Pulatarina veya İnce Dudaklı Kefal (Liza ramada)
    Ege ve Akdeniz’de yaygındır. Karadeniz’de de rastlanır. Boyu 70cm, ağırlığı 3kg’a kadar ulaşabilir.
  • Mavi Kefal veya Hazar Kefali (Chelon labrosus)
  • Tatlı Su Kefali (Liza abu)
  • Sıçrayan Kefal veya Mavraki (Liza saliens)
    Ege ve Akdeniz’de yaşar.
  • İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi)

Kefal Balığı Özellikleri

  • Mugilidae familyasından bir balık türü olan kefal balığı, ortalama 40 cm uzunluğa sahip pullu bir balıktır.
  • Genellikle kirli ve karışık sularda yaşamayı seven bu balık, özel olarak havyar için avlanır.
  • Kefal havyarı ekonomik değeri yüksek lezzetli bir besindir.
  • Canlılığını sürdürebilmesi için yosun, minik deniz canlıları ve omurgasız canlıları tüketir.
  • Akdeniz, Atlantik, Manş Denizi ve Kuzey Denizi’nde sıkça bulunur.
  • Levrek ile aynı lezzete sahip olan kefal balığının birkaç türü bulunur. Bu türlerden en meşhuru Van Gölü’nün incisi İnci Kefali’dir.
  • Diğer türleri ise Has kefal, sarıkulak kefal, altınbaş kefal, mavri kefal, topan kefal, Rus kefali olmak üzere sınıflandırılmıştır.
  • Kış ve bahar aylarında kefal tüketimi sağlıklı ve faydalıdır. Diğer aylarda kefal yumurtlama dönemine girmektedir.
  • Kefal mevsimi olarak belirlenen sonbahar ve kış, omega 3 yağ asitlerini alacağınız en güzel dönemdir.

Balık Av Teknikleri


Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Bu Gönderiyi Paylaş
1 Comment

Konu Hakkında Görüşlerini Yaz